КТ "Подкрепа" иска 30 дни платен отпуск за засегнатите работещи

КТ "Подкрепа" иска 30 дни платен отпуск за засегнатите работещи

Конфедерацията на труда "Подкрепа" предлага да се въведе допълнителен платен годишен отпуск от 30 дни за определени групи работещи, които са засегнати от мерките срещу разпространението на коронавируса. Такива например са майките с деца до 12-годишна възраст, както и за хора с увреждания.

В противен случай те са принудени да излязат в неплатен отпуск, което застрашава оцеляването им, коментира икономическият експерт на синдиката Ваня Григорова пред БНР в понеделник.

Според нея този допълнителен отпуск би трябвало да стигне точно толкова, че да свърши поне маркираният край на извънредното положение. "В момента тези хора са принудени да вземат неплатен отпуск, именно поради факта, че нямат такъв допълнителен, а неплатеният отпуск за хора, които и без това са уязвими, е меко казано неприемлив. По този начин оставаш в бедност и майката и детето", аргументира се тя.

Не бяха представени разчети колко може да струва тази мярка на работодателите, част от които са принудени напълно да спрат работа и реално нямат никакви приходи за периода на извънредното положение, което последно е определено до 13 май.

Споделяне

Още от България