Куба премахва изходните визи за своите граждани

Кубинският лидер Раул Кастро

Кубинското правителство съобщи, че няма да изисква вече от жителите на острова да подават документи за изходни визи, премахвайки една от бюрократичните процедури, които бяха основна пречка за мнозина, желаещи да пътуват в чужбина, предаде Асошиейтед прес.

В съобщение в комунистическия вестник "Гранма" се допълва, че кубинците няма да бъдат задължени да представят писмо с покана, за да пътуват извън страната си, след като новите правила влязат в сила на 13 януари. От същата дата се премахва и досегашното правило да се вади специален паспорт и да се получава виза от страната, за която пътуват.

"Като част от усъвършенстването на миграционната политика и нейното приспособяване към съвременните условия кубинското правителство реши да премахне процедурата по издаване на изходни визи за пътуване навън", гласи съобщението.

Новите разпоредби удължават също така на 24 месеца времето, през което кубинците ще могат да пребивават в чужбина. Те ще имат възможността да удължават и след този период престоя си. По сега действащите закони кубинците могат да остават извън Куба само 11 месеца и губят жителството си и правото на пенсия, безплатно здравеопазване и образование, ако просрочат престоя.

В съобщението все пак се предупреждава, че ще има някои ограничения за пътуванията при определени случаи, които обаче не са уточнени.

За лекарите, учените, военните, както и за други "ценни" за обществото кадри в момента има значителни ограничения за пътувания, за да не се допуска изтичане на мозъци, припомня АП.

"Осъвременяването на миграционните разпоредби е съобразено с правото на революционната държава да се защити от интервенционалистки и саботажни планове на правителството на САЩ и на съюзниците им", се казва в съобщението. "Затова ще останат в сила мерки, които да опазят създадения от революцията човешки капитал от кражбите на таланти, прилагани от силните."

Миграцията е силно политизиран проблем в Куба. Съединението щати позволяват почти на всички кубинци, които достигнат територията им, да останат.

"Гранма" публикува днес и редакционен коментар, в който обяснява политическото значение на новите мерки, обосновавайки ги с нуждата да се отговори на потребностите на кубинската диаспора.

Повече от 1 милион кубинци живеят в момента в САЩ и хиляди в Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят