Кунева и Марешки отчитат най-много дарения за вота

Безвъзмездната помощ за партиите надхвърля 200 000 лв.

сн. БГНЕС

"Движение България на гражданите" на бившия еврокомисар Меглена Кунева и Либерален алианс на варненския бизнесмен със спорна репутация Веселин Марешки са получили най-много дарения за предизборната кампания до момента. Това показва проверка в единния регистър на Сметната палата, на който трябва да се публикуват всички партийни спонсорства за вота на 12 май.

Най-много пари за "безвъзмездна подкрепа" е получила партията на Меглена Кунева с над 90 хил. лв. отчетени дарения. Следва я формацията на Марешки с над 82 хил. лв., левицата - 12 хил. лв., и СДС - над 3 хил. лв.

Единадесет партии и два инициативни комитета не са дали на одитната институция банковите си сметки, по които ще става финансирането на кампанията, както изисква законът, съобщи на пресконференция днес шефът на Сметната палата Валери Димитров. Това са "Глас народен" на Светослав Витков, Национален идеал за единство на отцепника от ВМРО Петко Атанасов, която ще се яви с листите на ЛИДЕР, Национално патриотично обединение на Жорж Ганчев, Обединена социалдемокрация на Кольо Парамов, Политически клуб "Екогласност", който не подписа споразумение за влизане в "Коалиция за България", но председателят му Емил Георгиев се оказа 7-ми в листата в 25-и район в София. Данните си в Сметната палата не са изпратили още Социалдемократическата партия, бургаската партия Средна европейска класа на предприемача Георги Манев, Християнсоциален съюз, Алтернативно социалистическо обединение.

Димитров посочи, че Сметната палата ще проверява за съответствие между декларираните суми на партиите и реалните такива. От одитната институция напомниха, че партиите и коалициите могат да финансират кампаниите си със собствени средства на кандидатите, на партиите, които имат право и на лихви от депозити, с дарения. Не се позволява партиите да бъдат финансирани от анонимни източници, от чуждестранни фирми, от търговци, религиозни институции.

Таванът за финансиране на предизборните кампании е 4 млн. лв. за партии и коалиции и 200 хил. лв. за инициативни комитети.

Всеки желаещ може да провери чрез ЕГН дали не е било направено дарение за някоя партия от негово име.

 

В Единния регистър по Изборния кодекс към Сметната палата досега са обявени дарения на стойност над 203 хиляди лева.

 

Регистърът на даренията ще бъде затворен за вкарване на данни на 11 май. В Срок от 11 юни партиите трябва да предоставят отчети за даренията. До 26 юни Сметната палата ще обяви
отчетите. Палата ще проверява декларираните приходи и реалните разходи на партиите. Проверката ще се прави по няколко начина за по-голяма достоверност, посочи Валери Димитров. При установени нарушения партиите ще бъдат глобявани от 5 до 10 хил. лв без значение дали нарушението е за няколко хиляди лева или за милиони.

Споделяне

Още по темата

Още от ИЗБОРИ 2009