Кунева и Радан Кънев при президента на разговор за политическата ситуация

Радан Кънев, Меглена Кунева и Росен Плевнелиев. Сн: БГНЕС

Президентът планира да организира публични дебати по важни за хората въпроси, като монополите и ефективната и прозрачна работа на държавните институции. Това заяви Росен Плевнелиев в началото на срещата с лидерите на ДСБ Радан Кънев и на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

Двете формации са част от Реформаторския блок. Идеята на срещата, инициирана от държавния глава, е той да чуе каква е тяхната оценка за сегашната ситуация, както и за бъдещето.

"Важно е вратите на президентската институция да бъдат отворени за всички, за да знаем къде сме в момента и къде искаме да отидем", отбеляза Плевнелиев. Той добави, че до края на август в тази връзка ще има още една група от срещи.

След срещата лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева заяви пред журналисти, че с държавния глава е била обсъдена "политическата криза в страната".

"Разделя ни огромно недоверие. Недоверие между различните видове власти, липса на диалог между тях, невъзможност да се направи един общ план между трите държавни институции поне по отношение на посоката. Хората очакват това и дават шанс на политиците да променят поведението си. Това беше голяма част от разговора, защото президентът е притеснен", разказа Кунева. Тя допълни, че разговорът е бил и за това как стои България в ЕС и какво може да направи една извънпарламентарна сила.

По думите на Радан Кънев (ДСБ) "президентската институция е обединяваща нацията, независима и всякакви инсинуации, свързани с политически връзки между нашите партии и партиите от Реформаторския блок и президента, са абсолютно несъстоятелни".

Лидерът на ДСБ уточни, че той и Кунева са поздравили държавния глава за наложеното вето върху закона за бюджета. Кънев каза още, че рядко финансови теми се възприемат като политически, а не като технически и протестът около актуализацията на бюджета показва зрелостта на българското общество.

"Не пропуснахме, че това събуждане на обществото събужда и паниката на политическата мафия в България, която в момента в лицето на коалицията на БСП, ДПС и "Атака“, която при гласуването на ветото, вярвам, ще стане политически факт, провежда атака и за пореден път, когато е застрашена, мафията в България си позволява да всява етническо напрежение", коментира Кънев.

По време на срещата президентът е заявил, че "с активното си гражданското поведение от месец февруари досега българското общество е дало ясен знак, че очаква промяна в отношението на политическите представители към държавността", предаде прессекретариатът на държавния глава.

Според президента отправените ключови послания към политиците са за прозрачност и за справедливост в работата на държавните институции. "Това е поуката от гражданските протести, която виждам аз и която напълно подкрепям“, е казал още Росен Плевнелиев и е подчертал, че ще продължи да отстоява независимостта на президентската институция и съхраняването ѝ като фактор на стабилността и националното обединение.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?