Кунева обяви кабинета за контролиран от задкулисни интереси

Правителството очевидно е контролирано от задкулисни икономически и политически интереси, такъв кабинет не може да осъществи разумно управление в интерес на българското общество, заявиха в неделя от Движение “България на гражданите“, чийто лидер в оставка Меглена Кунева също поиска оставката на премиера Пламен Орешарски.

 

Движението призовава Народното събрание да пристъпи към незабавно приемане на абсолютно необходимите промени в изборното законодателство, изчистването на изборните списъци от "мъртви души" и въвеждането на машинно гласуване.

 

Партията настоява още парламентът да проведе избор за председател на ДАНС, прилагайки добрите практики за избор на базата на управленски платформи, при публично изслушване на кандидатите с активно участие на гражданското общество.

 

Меглена Кунева отбеляза, че не е изключено да има предсрочни избори. Не е хубаво да има предсрочни избори, но има дефицит на морал и на политическа отговорност, което е по-лошо от бюджетния дефицит, коментира тя. Според нея Пламен Орешарски е използван

за "пушечно месо" от БСП. Твърденията, че сегашният кабинет е експертен и програмен бяха опровергани от предложението Делян Пеевски да оглави ДАНС, от начина, по който кабинетът беше съставен, смята Кунева. Според нея Пеевски не е продукт само на сегашното мнозинство, а е станал възможен благодарение и на подкрепата на правителството на ГЕРБ.

 

Лидерът на Движението коментира, че протестите срещу назначаването на Пеевски показват, че обществото ни е запазило гражданския си рефлекс и нетърпимостта си към олигархичния модел на управление.

 

Тя допълни, че оценява все по-високо факта, че Движение “България на гражданите" е останало извън този парламент.

Споделяне

Още от България