Куп кандидати и четири руски компании искат да купят гръцката газова мрежа

Седемнадесет компании проявяват интерес да приватизират гръцката газова компания ДЕПА (DEPA), съобщава в понеделник сайтът на гръцкия всекидневник "Имерисия".

Най-много са руските кандидати – монополистът "Газпром", който отдавна обяви интереса си към гръцката газова мрежа, групата "Синтез" и влизащото в нея акционерно дружество "Негуснефт", както и инвестиционният фонд "Енергия", но изданието не съобщава дали те ще играят поотделно или съвместно за гръцката компания.

Сред кандидат купувачите са и италианската "Едисон", която вече работи по редица съвместни проекти с ДЕПА, още две компании от Ботуша – АЕМ и ЕНИ, испанските "Газ Натурал" и "Енагаз", азербайджанската държавна компания СОКАР, алжирската "Сонатрах", японската "Мицуи", чешката ЧЕЗ, холандската Вопак", китайската ИенЕн, израелската "Израел Корп." и гръцкият холдинг "М енд М".

Гръцката агенция по приватизация и министерството на околната среда и енергетиката вече обявиха, че срокът за подаване на заявки за интерек към продажбата на ДЕПА и дъщерното ѝ дружество ДЕСФА (DESFA) е приключил и документи са подали 17 компании от 12 страни, но без да се разкриват подробности.

Гръцкото правителство реши в рамките на привотизационния пакет, съгласуван за продажба с кредиторите от ЕС и МВФ, да са раздели с държавния пакет от 65 процента от газовата компания ДЕПА, както и нейния пакет от 35 на сто в "Хеленик петролеум". Освен това Гърция продава и дъщерната на ДЕПА компания – ДЕСФА, но смята да си запази участие от 34 процента. Двете компании може да бъдат продавани заедно или поотделно.

Холдингът ДЕПА се занимава с доставките и продажбата на природен газ за големите клиенти. Чрез дъщерната структура ДЕСФА холдингът притежава газопреносната мрежа на страната и терминалите за регазификация на втечнен газ. ДЕПА има и 51 процента в компании за търговия на дребно и доставки на природен газ за малкия и среден бизнес и частни клиенти.

ДЕПА представлява Гърция в проекти като строежа на газопровода "Южен поток", междусистемната газова връзка с България, както и строежа на газопровода до Италия IТGI.

Споделяне

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?