Квашневски посети полските войници в Ирак за Коледа

Полският президент Александър Квашневски направи изненадваща Коледна визита при полските войски в Ирак.

Полски войник загина при нещастен случай

Полски войник загина днес в Ирак при нещастен случай, предаде АФП, като се позова на полското радио Тройка. Войникът, чието име не се съобщава, се прострелял сам, докато почиствал оръжието си. Той бил прехвърлен в болницата на военния лагер в Кербала, но лекарите не успели да го спасят. Това е втората жертва сред полския контингент в Ирак, след като на 6 ноември полски офицер загина при нападение срещу военна колона на 40 км северно от Кербала.

На срещата във Вавилон той каза, че тяхната мисия ще донесе мир на страната и ще направи света по-сигурен, предаде Ройтерс.

Посещението на президента бе държано в тайна от съображения за сигурност.

Облечен в тъмен костюм и вратовръзка, Квашневски произнесе реч пред полските войници пред пищно украсена коледна елха. "Убеден съм, че каузата , която защитавате, каузата, която отстоява Полша, е справедлива и ще успеем да стабилизираме положението в Ирак", заяви полският президент, цитиран от АФП.

Той благодари на полските войници, а също на войниците от поставената под полско командване международна бригада, съставена от военнослужещи от 23 страни, включително България. Полша има 2 350 военнослежущи в Ирак, но под нейно командване са общо 9 000 войници.

По случай Коледа министерството на отбраната изпрати на полския контингент няколко тона с традиционни полски коледни ястия, сред които кнедли, зеле и херинга, отбелязва Ройтерс. Министърът на отбраната пристигна във Вавилон заедно с президента.

Вие преживяхте много трудни месеци - благодаря ви за всичко, което направихте, каза Квашневски на събралите се войници. Репортажът от визитата му бе излъчен от полската телевизия.

Пръв американският президент Джордж Буш изненада американските войски в Ирак с посещение по случай Деня на благодарността, когато реши да сподели с тях традиционната пуйка и да повдигне бойния дух на фона на непрекъснатите нападения и растящия брой на жертвите.

Този месец испанският министър - председател Хосе Мария Аснар също отиде в Ирак, за да се срещне с испанските военнослужещи.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?