Кюрдите се споразумяха с Дамаск за общи действия срещу Турция

Башар Асад постигна победа с помощта на Русия, а Ердоган приветства решението на Пентагона да изтегли 1000 войници

Кюрдите се споразумяха с Дамаск за общи действия срещу Турция

Силите на сирийския режим се приближиха в понеделник до границата с Турция, след като кюрдите се споразумяха с президента Башар Асад да ги подкрепи.

Aнкара обаче не дава знаци, че забавя операцията "Извор на мира", предприета за прочистване на района на изток от река Ефрат от" терористични организации".

След като турските въоръжени сили взеха под контрол Тал Абияд и Рас ал Айн, турски червени барети и командоси вече се придвижват като подкрепление към Манбидж.

На този фон турският президент Реджеп Ердоган приветства решението на американския си колега да изтегли 1000 войници от района и потвърди, че не се отказва от плановете си.

От 9 октомври Турция и нейни съюзници от сирийската опозиция водят военна операция в Северна Сирия, за да отдалечат от района на границата кюрдската милиция Сили за защита на народа /СЗН/, определяна от Анкара като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/.

Кюрдите постигнаха споразумение с Дамаск

Кюрдите постигнаха споразумение с Дамаск за разполагане на сирийската армия близо до границата "в подкрепа на Сирийските демократични сили /СДС/" - коалиция от кюрдски и арабски бойци, в която СЗН имат доминираща роля.

Издигайки сирийски знамена и заобиколени от жители, дошли да приветстват пристигането им, сирийските сили се разположиха в периферията на Тел Тамер, на юг от пограничния град Рас ал Айн, където турските войски и техни сирийски съюзници продължават боевете срещу кюрдските милиции.

Сирийската държавна информационна агенция САНА потвърди пристигането на "части на сирийската арабска армия" в селището Тел Тамер, разположено на около 30 километра от Рас ал Айн. Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека някои части на армията са достигнали на около шест километра от границата.

Според вестника "Ал Уатан", близък до сирийския режим, споразумението предвижда "влизане на сирийската армия в градовете Манбидж и Айн ал Араб /арабското име на Кобане/", които са разположени в Северна Сирия и биха могли да бъдат взети на прицел от Турция.

Дълго време изолирани и подлагани на дискриминация от централното правителство в Дамаск, кюрдите установиха де факто автономия в Северна Сирия след началото на сирийската гражданска война през 2011 г.

Дамаск не признава кюрдската автономия, като в миналото сирийските власти дори наричаха кюрдите "предатели" заради съюза им с Вашингтон в борбата срещу джихадистите.

Турската армия напредва

Турски червени барети и командоси вече се придвижват като подкрепление към Манбидж, съобщи турският телевизионен канал НТВ.

Телевизията отбелязва, че както и при предишните турски операции в Северна Сирия - "Ефратски щит" и "Маслинова клонка", силите на сирийския режим са направили план за придвижване към Манбидж и при операция "Извор на мира".

Турция отдавна подчертава, че е срещу подобна възможност, припомня НТВ и цитира турския президент Ердоган, който заяви днес преди да отпътува за Азербайджан: "По въпроса за Манбидж ние сме във фазата на прилагане на нашето решение".

Телевизия НТВ посочва, че при започването на операция "Извор на мира" силите на Сирийската национална армия, които са подкрепяни от Турция, са се дислоцирали от Джераблус към границата на Манбидж. След прочистването от терористи на приоритетите в операцията - Рас ал Айн и Тал Абияд, турските сили от снощи са започнали подготовка за поемане на контрол и над центъра на Манбидж, отбелязва телевизията.

Турските части са започнали да се придвижват напред от жилищен квартал на Джераблус и рано тази сутрин са започнали прехвърляне. Заради вероятност районът да е миниран от терористи от СЗН/ПКК, турските войници проверяват терена със специално обучени кучета и устройства за откриване на мини и бомби, и продължават придвижването си много внимателно, посочва телевизията. Турските сили от време на време обстрелват с миномети цели на терористите, допълва телевизията.

Турция предприе миналата седмица операция в Североизточна Сирия срещу сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа /СЗН/, която е подкрепяна от западните страни заради ролята ѝ в борбата срещу "Ислямска държава", но се разглежда от Анкара като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия /ПКК/.

Победа за Башар Асад с помощта на Русия

Лидери на сирийските кюрди казаха, че сделката им с Дамаск, сключена с посредничеството на Русия, засега се съсредоточава в разполагането на армията по границата, като двете страни ще оставят политиката за после, съобщи Ройтерс.

Водещият кюрдски политик Алдар Халил каза, че "извънредните мерки" под надзора на ключовия правителствен съюзник Русия целят да блокират турските атаки по границата.

"Сега приоритет е защитата на сигурността на границата от турската заплаха", каза той.

В неделя Вашингтон обяви, че изтегля своите хиляда войници от Северна Сирия, имайки предвид разгръщащата се турска офанзива. По това време Дамаск сключи сделка с кюрдските сили да се предислоцира по границата, което е победа за сирийския президент Башар ал Асад, отбеляза Ройтерс.

"След като американците изоставиха региона и дадоха зелена светлина на турската атака, бяхме принудени да използваме друг вариант, какъвто са разговорите с Дамаск и Москва, за да намерим изход и да осуетим тези турски атаки", каза Бадран Джия Курд, друг високопоставен кюрдски представител.

"Това е предварително военно споразумение. Политическите аспекти не са обсъждани и те ще бъдат обсъдени на по-късен етап", уточни той.

Според сирийски държавни медии части на правителствената армия са навлезли в североизточния град Тел Тамер, на около 35 км от фокуса на турската офанзива.

Ердоган приветства Пентагона

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган приветства съобщението, направено вчера от Пентагона, че САЩ ще изтеглят до 1000 свои войници от Северна Сирия, където Анкара провежда военна операция срещу кюрдска милиция.

Това е позитивен подход, заяви Ердоган на пресконференция в Истанбул в отговор на въпрос по повод съобщението, направено вчера от американския министър на отбраната Марк Еспър.

Турция настоява от няколко месеца за изтегляне на кюрдските сили от Манбидж, което президентът Ердоган повтори днес.

"Когато Манбидж бъде изпразнен, това няма да сме ние, Турция, които ще отидем там. Това са нашите арабски братя, които са истинските собственици. Нашият подход по този въпрос е да направим така, че те да се върнат там и да осигурим тяхната безопасност", каза Ердоган.

Нашето решение по въпроса за Манбидж беше взето, сега ние сме във фазата на неговото прилагане, добави Ердоган.

Турският президент приветства също "положителния подход" на Русия, намеквайки, че не очаква Москва, която покровителства режима в Дамаск, да се противопостави на офанзива на турските сили срещу Кобане.

Що се отнася до Кобане, на този етап изглежда, че няма да има проблем, благодарение на положителния подход на Русия, каза Ердоган.  

Тръмп пак заговори за санкции към Анкара

Откакто офанзивата на Анкара започна, Тръмп дава непрекъснато противоречиви сигнали. Първо той даде "зелена светлина" за провеждането ѝ, като изтегли американските войници от района, а след това заговори за санкции.

В понеделник той отново предупреди, че може да бъдат обявени тежки санкции срещу Турция в отговор на военната ѝ офанзива срещу кюрдска милиция в Северна Сирия, съобщи Франс прес.

"Предстоят тежки санкции срещу Турция", написа в Туитър Тръмп, без да даде подробности.

Малко след това американският финансов министър Стивън Мнучин заяви в Белия дом, че екипът за национална сигурност на президента ще обсъди развитието на ситуацията.

"Очевидно не е прекалено късно САЩ да наложат санкции на Турция", подчерта Мнучин. Той определи ситуацията като сложна и припомни, че Турция е членка на НАТО.

В петък Мнучин обяви, че Тръмп е разрешил строги санкции срещу Турция, но не ги е въвел незабавно.

През осемте дни, откакто беше обявено изтеглянето на американски войски от турско-сирийската граница, президентът на САЩ прави противоречиви изявления, отбелязва Франс прес.

Тръмп повтаря, че Съединените щати трябва да се дистанцират от войните в Близкия изток, но заплашва Турция с "унищожаване на нейната икономика". 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?