ЕС осъди на думи турската военна операция в Сирия

Жозеп Борел

Страните от ЕС заявиха в понеделник, че са много разтревожени от турската военна операция в Северна Сирия, но не можаха да договорят съвместни действия, за да упражнят натиск върху Анкара.

Съветът на ЕС по външни работи обсъди въпроса с намесата на Турция в Сирия и прие заключения, в които се изразява очакване за намеса на Съвета за сигурност на ООН.

Спешно са необходими усилия на международната общност, включително на Съвета за сигурност, за да бъдат прекратени едностранните военни действия, се посочва в приетия текст. Европейските външни министри призовават за среща със своите колеги от коалицията срещу терористичната групировка "Ислямска държава".

ЕС осъжда турската намеса в Сирия, която отдалечава възможността за постигането на договорено със съдействието на ООН политическо решение. Според ЕС въпросите със сигурността, които тревожат Турция, следва да бъдат решавани по пътя на дипломацията и съобразно международното хуманитарно право.

Европейските министри добавят, че турските действия водят до драматични последици. Те допълват, че ЕС няма да финансира райони, в които се пренебрегват или нарушават правата на местното население.

"Не притежаваме магически способности, но можем да упражним всичкия възможен натиск, за да сложим край на тези действия", заяви първият дипломат на Испания Жозеп Борел след пристигането си в Люксембург.

"Трудно е да стигнем до единодушни споразумения", призна Жозеп Борел, номиниран за ръководител на европейската дипломация в новата ЕК, която ще бъде оглавена от германката Урсула фон дер Лайен.

Без общ европейски мораториум върху оръжейните продажби

Италия - един от основните оръжейни доставчици на Турция, прикани вчера за приемане на "европейски мораториум върху оръжейните продажби" за тази страна. До приемането на такъв мораториум обаче очевидно не се е стигнало.

"Става дума за споразумения, сключени от всяка страна с Турция", и решението за спиране на продажбите е суверенно право на всяка страна членка, подчерта Борел.

"Испанското правителство е за спиранет на оръжейните продажби за Турция", увери Борел. Испания съобщи, че през декември ще изтегли ракетите си "Пейтриът", разположени от НАТО в Адана, на югоизточната турска граница.

Според министъра на външните работи на Франция Жан-Ив Льо Дриан страната му настоява на срещата за въвеждане на оръжейно ембарго срещу Анкара. "Франция очаква от тази среща много. На първо място - осъждане на турската офанзива, спешен призив за прекратяването ѝ, твърда позиция по отношение на износа на въоръжение за Турция", каза френският външен министър.

Ситуацията е смайваща, коментира люксембургският външен министър Жан Аселборн. Турция - членка на НАТО, е на път да бъде санкционирана от други членки на алианса с оръжейно ембарго. "И какво ще стане, ако Сирия атакува Турция? Ще прибегнем ли до член 5?", запита той. Нападението срещу страна членка на пакта се разглежда като насочено срещу всички участнички, напомня АФП съдържанието на тази точка от устава на НАТО.

"Съществува също сериозен проблем с чуждестранните бойци-ислямисти. По-рано те сигурно си стояха зад решетките в ръцете на кюрдите. Днес те са се разбягали по цялата страна и става дума за стотици бойци, мнозина от които може да се опитат да се върнат в Европа", подчерта Аселборн.

Той заяви, че за ЕС е "много трудно да разбере действията на Турция. "Турция има намерение да разчисти зона с ширина от 500 километра и в дълбочина от 30 км навътре в сирийска територия, доколкото, според Анкара, тя е пълна с терористи. Преди всичко трябва да се каже твърдо, че Турция никога не е била обект на терористични нападения от Сирия. От тази зона се налага да бягат 130 хиляди кюрди, в хода на боевете бяха вече ранени и загинаха стотици хора, бяха извършени и военни престъпления", каза люксембургският външен министър.

Предварително и министърът на външните работи на Белгия Дидие Рейндерс каза, че страните от ЕС възнамеряват да постигнат в Люксембург консенсус по въпроса за въвеждане на оръжейно ембарго против Турция, а също да разгледат други санкции по отношение на Анкара заради нейната военна операция в Сирия.

Белгия вече не изнася оръжие за Турция, съобщават днес местни медии. Отбелязва се, че цялостното прекратяване на износа е настъпило миналата седмица с решение на управата на област Фландрия. Ръководството на област Валония, където е разположен основният военнопромишлен комплекс в страната, е въвело същото ограничение от три години. Валонската област изразява подкрепа за общоевропейско решение за налагане на оръжейно ембарго срещу Турция заради нахлуването в Сирия. Медиите уточняват, че този въпрос ще бъде обсъден днес от министрите на външните работи на ЕС на заседание в Люксембург.

И министърът на външните работи на Австрия Александер Шаленберг заяви, че страните от ЕС и НАТО трябва да въведат оръжейно ембарго срещу Турция. Шаленберг каза, че Австрия продължава да настоява преговорите за присъединяване на Турция към ЕС да бъдат замразени. При това министърът призова Брюксел да не се поддава на шантажа на Анкара, че ще отвори границите за нови бежански потоци към Европа.

Министрите на външните работи на Холандия, Ирландия и Латвия също се обявиха за въвеждане на ембарго на търговията с оръжие с Турция във връзка с операцията на Анкара в Сирия.

Холандия осъди операцията на Турция и въведе ембарго на доставките на оръжие /на национално ниво/. Сега ЕС трябва да направи същото. Ние смятаме, че Турция нарушава международното право. Никой не трябва да нарушава международното право, заяви холандският външен министър Стеф Блок.

Германия и България акцентират върху продължаването на диалога

Важно е Европейският съюз на този етап да остане в диалог с Турция, заяви германският министър на външните работи Хайко Маас, цитиран от ДПА. Той изрази мнението, че икономическите санкции не биха били правилният подход в този момент.

"Ако това не доведе до успех, ние трябва да сме готови да предприемем по-нататъшни мерки", каза той.

Като представител на държава, която има над 300 км граница с Турция българският министър на външните работи Екатерина Захариева подчерта пред колегите си колко е важно каналите за комуникация с Анкара да останат отворени. Според страната ни от ключово значение е да продължи изпълнението както досега на споразумението ЕС-Турция, съобщава пресцентърът на българското външно министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа