Кюрдски терористи заплашват туристите в Турция

Кюрдски терористи заплашват туристите в Турция

Не посещавайте туристическите райони на Турция.Това предупреждение са отправили партизаните от терористичната групировка "Ястреби за свободата на Кюрдистан".

"Туризмът в Турция е основна цел, която се стремим да унищожим. Предупреждаваме чуждестранните и местни туристи да не посещават туристическите райони в Турция. Не сме отговорни за тези, които искат да загинат при атаки, насочени срещу тези райони", се посочва в съобщението, цитирано от БНР. Същата групировка пое отговорността за нападението срещу автобуса с военни в четвъртък в Анкара, в което загинаха 28 души и над 60 бяха ранени.

Атентатът е бил извършен от член на групировката по име Абдулбаки Сьонмез, роден пред 1989 г. в град Ван, Източна Турция, бе обявено от ръководството на терористичната формация. Властите на свой ред твърдят, че извършителят е сирийски кюрд.

През 2011 г. същата групировка организира нападение в Анкара с кола бомба, в което загинаха трима души,а 34 бяха ранени.

"Ястреби за свободата на Кюрдистан" е забранена в Турция заради терористична дейност. Включена е в списъка на САЩ на терористичните организации.

Мишена на атентаторите са главно туристическите обекти, като Айвалък, Измир, Айдън.

Според специалистите на терора групировката е свързана със също забранената за тероризъм Кюрдска работническа партия, но има самостоятелна структура. ПКК отрече да е замесена в атентата в Анкара в четвъртък. 

Споделяне

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?