КЗК е на ход за покупката на ЧЕЗ от "Инерком"

Купувачът е внесъл уведомление за концентрация

КЗК е на ход за покупката на ЧЕЗ от "Инерком"

Купувачът на българските активи на чешката ЧЕЗ – пазарджишката "Инерком", е внесъл в Комисията за защита на конкуренцията уведомление за осъществяване на концентрация, съобщиха от компанията на Гинка Върбакова в сряда.

Искането за одобрение идва дни след последния кръг от преговори между "ЧЕЗ а.с." и "Инерком България" в Прага по приключването на сделката в настоящия ѝ вид, на които Върбакова е представила и питането на българската държава дали може да се включи постфактум в транзакцията и да придобие контрола върху електроразпределението в Западна България.

Ходът на Върбакова е знак, че за момента финализирането на сделката се подготвя в сегашния вид, без участието на държавата. Още повече преди ден председателят на надзора на "ЧЕЗ а.с." Вацлав Пачеш каза, че Чехия не е заинтересована от влизането на държавата преди приключването на арбитражното дело, водено срещу нея заради накърнени инвестиции за стотици милиони евро, надхвърлящи цената на сделката от около 320 млн. евро.

От "Инерком" уточняват, че планираната концентрация ще бъде осъществена въз основа на договор за покупка на акции, сключен на 23 февруари 2018 г. между "ЧЕЗ а.с." и "ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс Би Ви" като продавач и купувача "Инерком България" ЕАД.

"Инерком България" бе създадена през септември специално за придобиването на активите на ЧЕЗ и е част от "Инерком Груп" на Върбакова, в която влизат няколко дружества, сред които и три соларни централи.

Доколкото "Инерком" е малък играч на българския пазар не се очаква от страна на антимонополната комисия да възпрепятства концентрацията.

Все още обаче не е ясен развоят около финансирането на сделката, което предизвика грандиозният политически скандал заради присъствието на офшорки, руски банки и обещание за подкрепа от страна на държавната Българска банка за развитие, което породи съмнения, че зад транзакцията стои правителството на ГЕРБ. Борисов обаче нееднократно отрече това и като аргумент посочи твърденията на ЧЕЗ, че си тръгват от България, защото премиерът не ги желае.

В сряда в парламента бе създадена е анкетна комисия, която в рамките на месец трябва да разследва както сделката на Върбакова с ЧЕЗ, така и приватизацията на електроразпределителните дружества в Западна България през 2004 г. Не е ясно как това ще се отрази върху хода на приключването на покупката в КЗК, както и с какви пари в крайна сметка ще плати Върбакова стойността на сделката. Това трябва да стане до края на ноември 2018 г., когато изтича договореният с ЧЕЗ деветмесечен срок за превода.

Макар след политическия скандал банките да не желаят да поемат подобни рискове, "Инерком" твърди, че преговорите за осигуряването на синдикиран заем от международни финансови институции напредват.

От ЧЕЗ обаче са си оставили вратичка, ако сделката с Върбакова се провали дали заради неплащане на сумата, или по други причини, да преговарят с индийската "Индия Пауър" за покупката на активите. Фирмата е класирана на второ място след предпочетения купувач и депозитът ѝ от 5 млн. евро за участие в процедурата по продажба на активите все още не е върната. Индийците играеха с българската "Фючър Енерджи", която скоростно бе отстранена от пазара и в момента е в несъстоятелност с назначен синдик. Между ЧЕЗ и "Индия пауър" обаче има разменена кореспонденция, в която кандидат-купувачът посочва, че запазва интереса си дори и без участието на "Фючър Енерджи" и може да осигури по-голямата част от парите по предложената от тях цена от собствени средства, твърдят запознати.

Че интересът на индийците се запазва потвърди и Пачеш, според когото в играта остава и чешката "Енерго-Про", която у нас притежава електроразпределителната мрежа в Североизточна България. При това положение тя може да купи ЧЕЗ, само ако се съгласи да продаде другите си активи, от които се твърди, че "Енерго-Про" искала да се отърве, защото не били рентабилни и са обвързани с кредити.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?