КЗК глоби Нестле с 300 хиляди лева

Комисията за защита на конкуренцията наложи санкция в размер на 300 000 лв. на "Нестле София" за повторно извършено нарушение на за проведени две промоционални игри.

Задължително условие за участие е изпращането на лога от продуктите на компанията.

В решението на комисията се припомня, че чл. 34, ал. 6 от ЗЗК съдържа "забрана за извършването на продажба, когато заедно с нея се предлага или обещава нещо, чието получаване зависи от: решаването на задачи, ребуси, въпроси, гатанки; събиране на серия от купони и други подобни; разиграване на хазартни игри с парични или предметни награди, чиято стойност значително надвишава цената на продаваната стока или услуга".

Целта на тази забрана за нелоялно привличане на клиенти е да се предотвратят такива форми на продажба, при които потребителите предпочитат дадена стока заради обещаните при продажбата награди.

"Нестле София" има подобно наказание през декември 2001 г., когато КЗК налага на дружеството имуществена санкция в размер на 10 000 лв.

В разпространено по-късно изявление от Янис Лазаридис, изпълнителен директор на компанията, се казва, че "Нестле София" спазва разпоредбите на закона за защита на конкуренцията. Не се коментира конкретното решение на комисията, защото то още не било получено в компанията. "След като го получим и се запознаем с мотивите на комисията, ще се отнесем съответната компетентна инстанция", се казва в изявлението на Нестле София.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?