КЗК разреши на руската “Мечел“ да придобие цялата “Топлофикация-Русе“

КЗК разреши на руската “Мечел“ да придобие цялата “Топлофикация-Русе“

Руската компания “Мечел“ ще придобие едноличен контрол върху “Топлофикация-Русе“, в която досега притежаваше 49 на сто, реши Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), одобрявайки концентрацията. Собственик ще е “Мечел Интернешънъл Холдингс“, Швейцария.

Въгледобивната група влезе в русенската централа още по време на приватизационната сделка през 2007 г., когато бе привлечена от спечелилия сделката "Холдинг Словенске Електрарне". “Мечел“ е и основният доставчик на въглища за дружеството чрез дъщерната си“Мечел Сървис България”.

Според КЗК сделката ще окаже въздействие на три пазара - производство и продажба на едро на електрическа енергия, производство, пренос, продажба на едро и дребно на топлинна енергия и доставка на високоенергийни въглища за производство на електро и топлинна енергия.

На пазара на еленергия сделката не би могла да окаже влияние, тъй като “Топлофикация Русе“ има пазарен дял под 5% и няма капацитет да заеме лидерска позиция. Делът на “Мечел“ е 15 на сто и сливането няма да да доведе до господстващо положение.

Комисията счита, че планираната сделка няма да попречи на ефективната конкуренция на нито един от анализираните пазари, като доставката на въглища с по-висока енергийна стойност, произвеждани от “Мечел“ за “Топлофикация Русе“, ще поддържа качеството на топлозахранването и конкурентоспособността на топлофикационното дружество.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес