КЗК вече ще следи и за злоупотреба със "значителна пазарна сила"

Компаниите вече ще се оценяват не само дали имат господстващо положение, но и дали разполагат със "значителна пазарна сила". Това предвиждат публикувани за обществено обсъждане поправки в Закона за защита на конкуренцията.

Така Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще може да преследва за злоупотреби и компании, които, макар и да нямат господстващо положение на съответния пазар според законовите дефиниции, разполагат с достатъчни финансови ресурси и отношения със стопански субекти, за да попречат на конкуренцията и да направят зависими свои доставчици и партньори.

До тези поправки се стигна след редица оплаквания на български производители, че големите търговски вериги им налагат изключително лоши условия за предлагане на техните продуктите и ги карат да плащат различни такси и така свалят значително възможностите на доставчиците за печалба.

Според Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, предлаганите поправки ще помогнат за премахване на този вид нелоялни практики. Това ще става като КЗК разработи механизъм за оценка дали компаниите разполагат със "значителна пазарна сила". Методиката ще се разработи заедно с бизнеса и ще бъде обсъдена публично, преди да бъде приета.

Онези от тях, които отговарят на тези критерии, ще подлежат на контрол и намеса от страна на антимонополната комисия, ако потърпевш се оплаче от подобна злоупотреба или ведомството реши да се самосезира. КЗК ще може да глобява фирми нарушителки и да им дава предписания за решаване на проблемите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?