Лабораторията в Шпиц опроверга Лавров и потвърди британската версия за отравянето на Скрипал

Лабораторията в Шпиц опроверга Лавров и потвърди британската версия за отравянето на Скрипал

Швейцарската химическа лаборатория в Шпиц опроверга твърдението на руския външен външен министър Сергей Лавров, който, позовавайки се на нейни данни, заяви, че бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му не са били отровени с "Новичок", а с веществото BZ, използвано на въоръжение от страните в НАТО. Швейцарската лаборатория проучи пробите на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО), взети от мястото, където бяха отровени Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, Великобритания.

Лавров каза, че Москва се е сдобила конфиденциално с информацията от лабораторията в Шпиц – Швейцарския федерален институт за ядрена, биологична и химическа защита.

Според него лабораторията в швейцарския град Шпиц (оторизиран център на ОЗХО) е установила, че пробите от инцидента в Солсбъри съдържат 3-Quinuclidinyl belzilate -тоест нервнопаралитичното вещество BZ, произвеждано и използвано от САЩ, Великобритания и други страни в НАТО, но никога от Русия или Съветския съюз.

Лавров се възмути, че неизвестно защо това не е било включено в окончателния доклад на ОЗХО.

От лабораторията в Шпиц отвърнаха часове по-късно, че изводите на колегите им от британската лаборатория за отбранителна наука и технологии в Портън Даун за отравянето на Скрипал с химическо оръжие от типа "Новичок" не подлежат на съмнение.

"Само ОЗХО може да коментира това изявление. Но можем да повторим това, което казахме преди 10 дни - няма съмнение, че в Портън Даун е идентифициран "Новичок" (...) Техните стандарти за работа са толкова строги, че изводите им не подлежат на съмнение", се казва в съобщение на лабораторията, разпространено в Туитър.

На 12 април Организацията за забрана на химическите оръжия съобщи, че анализите на четири нейни лаборатории са потвърдили британските заключения за нервнопаралитичното вещество, използвано миналия месец за отравянето в Англия на бивш руски двоен агент и дъщеря му.

На 12 март британският премиер Тереза Мей заяви, че Сергей и Юлия Скрипал са били отровени с военен тип невротоксичен агент от група отровни вещества, наречена "Новичок", разработени в Съветския съюз през 70-те и 80-те години на миналия век.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят