Лабораторията в Шпиц опроверга Лавров и потвърди британската версия за отравянето на Скрипал

Лабораторията в Шпиц опроверга Лавров и потвърди британската версия за отравянето на Скрипал

Швейцарската химическа лаборатория в Шпиц опроверга твърдението на руския външен външен министър Сергей Лавров, който, позовавайки се на нейни данни, заяви, че бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му не са били отровени с "Новичок", а с веществото BZ, използвано на въоръжение от страните в НАТО. Швейцарската лаборатория проучи пробите на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО), взети от мястото, където бяха отровени Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, Великобритания.

Лавров каза, че Москва се е сдобила конфиденциално с информацията от лабораторията в Шпиц – Швейцарския федерален институт за ядрена, биологична и химическа защита.

Според него лабораторията в швейцарския град Шпиц (оторизиран център на ОЗХО) е установила, че пробите от инцидента в Солсбъри съдържат 3-Quinuclidinyl belzilate -тоест нервнопаралитичното вещество BZ, произвеждано и използвано от САЩ, Великобритания и други страни в НАТО, но никога от Русия или Съветския съюз.

Лавров се възмути, че неизвестно защо това не е било включено в окончателния доклад на ОЗХО.

От лабораторията в Шпиц отвърнаха часове по-късно, че изводите на колегите им от британската лаборатория за отбранителна наука и технологии в Портън Даун за отравянето на Скрипал с химическо оръжие от типа "Новичок" не подлежат на съмнение.

На 12 април Организацията за забрана на химическите оръжия съобщи, че анализите на четири нейни лаборатории са потвърдили британските заключения за нервнопаралитичното вещество, използвано миналия месец за отравянето в Англия на бивш руски двоен агент и дъщеря му.

На 12 март британският премиер Тереза Мей заяви, че Сергей и Юлия Скрипал са били отровени с военен тип невротоксичен агент от група отровни вещества, наречена "Новичок", разработени в Съветския съюз през 70-те и 80-те години на миналия век.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят