ОЗХО потвърди заключението на Великобритания по случая "Скрипал"

ОЗХО потвърди заключението на Великобритания по случая "Скрипал"

Анализите на четири лаборатории към Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) потвърдиха британските заключения за нервнопаралитичното вещество, използвано миналия месец за отравянето в Англия на бивш руски двоен агент и дъщеря му. Това съобщи Ройтерс, като се позова на публикувано в четвъртък резюме на резултатите.

На 12 март британският премиер Тереза Мей заяви, че Сергей и Юлия Скрипал са били отровени с военен тип невротоксичен агент от група отровни вещества, наречена "Новичок", разработени в Съветския съюз през 70-те и 80-те години на миналия век.

Следователите от ОЗХО потвърждават заключенията на Обединеното кралство във връзка с идентичността на токсичния химикал, използван в Солсбъри, се казва в резюмето, цитирано от Асошиейтед прес.

В него се отбелязва, че веществото е с висока степен на чистота. Това заклюние подкрепя твърдението на британското правителство, че в случая е замесена държава, отбелязва Ройтерс.

В резюмето названието "Новичок" не фигурира, но се казва, че подробностите за токсина са описани в пълния секретен доклад за анализите.


Великобритания обвинява Русия за отравянето, а Москва отрича да има нещо общо и подчертава, че Лондон не е подкрепил твърденията си с нито едно доказателство.

В четвъртък Лондон поиска Съветът за сигурност на ООН да се събере идната седмица, за да обсъди доклада на ОЗХО.


Британският външен министър Борис Джонсън каза, че единствено руснаците са имали "средствата, мотива и репутацията" за извършване на нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Джонсън, цитиран от Асошиейтед прес, заяви, че "не може да има съмнение какво е било използвано и няма друго обяснение за това кой е отговорен - единствено Русия има средствата, мотива и репутацията".

Джонсън заяви, че Великобритания свиква среща на (ОЗХО) на 18 април за обсъждане на по-нататъшните действия по случая.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?