Лагард в светлините на прожекторите след първото си заседание на ЕЦБ за лихвите

Лагард в светлините на прожекторите след първото си заседание на ЕЦБ за лихвите

Новата ръководителка на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард ще направи днес първото си изявление след заседание по паричната политика на институцията.

Наблюдателите ще се опитат да разберат какъв е нейният стил на ръководство и как банката ще отговори на неуверения икономически растеж на еврозоната, предаде Франс прес.

Очакванията са, че Лагард няма да промени изключително либералната политика на предшественика си Марио Драги след заседанието на управителния съвет във Франкфурт днес.

Бившият шеф Международния валутен фонд (МВФ) може да очаква порой от въпроси на пресконференцията след заседанието.

Лагард се е занимавала с корпоративно право и е първият шеф на ЕЦБ без икономическо образование.

Тя е известна и като ефективен комуникатор.

Лагард отбеляза, че е в период на обучение, откакто е поела новата си работа миналия месец.

Опитвам се да науча немски, но също така се опитвам да науча езика на централната банка, каза бившият френски финансов министър пред евродепутатите миналата седмица.

Наблюдателите ще слушат внимателно за сигнали, свързани със "стратегическия обзор", който е първият на ЕЦБ от 2003 година.

Времето и обхвата на обзора не са ясни, но той може да доведе до голяма промяна на фона на призивите ЕЦБ да преосмисли целите си за инфлацията и да предприеме повече действия за защита на околната среда.

През септември Драги представи нови стимули в подкрепа на икономиката на еврозоната, засегната от търговското напрежение между САЩ и Китай, несигурността около Брекзит и отслабналия производствен сектор.

Освен отпускането на нови евтини кредити, институцията понижи още водещата лихва и остави останалите на исторически минимуми.

Драги също така възобнови будещата противоречия програма за изкупуване на облигации за 20 милиарда евро месечно с надеждата да насърчи разходите и инвестициите.

Няколко членове на 25-членния управителен съвет обаче са против изкупуването на активи, начело с ръководителя на Бундесбанк Йенс Вайдман.

ЕЦБ ще представи също така днес най-новата си прогноза за инфлацията и растежа, която за първи път ще бъде до 2022 година.

Очакванията са растежът на еврозоната да достигне 1.1%, а растежът на цените да остане нисък въпреки стимулите.

На фона на тези предизвикателства се очаква Лагард да повтори честите призиви на Драги към правителствата от еврозоната да подкрепят икономиката чрез фискалната си политика.

За разлика от предшественика си обаче Лагард има открита позиция за възможната роля на банката в борбата срещу климатичните промени, която тя определя като "изключителен приоритет".

Тази роля може да варира от включване на климатичните рискове в икономическите модели на банката до по-зелени инвестиции.

Първата жена президент на ЕЦБ заявява също така, че иска по-голямо равноправие на половете при ръководните позиции и да приближи банката до обществеността, като премахне част от банковия жаргон.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес