Ласло Андор: Нито една държава не е дала доказателства за социален туризъм

Понякога ни се струва, че разговорът за т. нар. социален туризъм в ЕС е насърчен от вътрешнополитически причини, заяви на пресконференция еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор в отговор на въпрос. 

 

Нито една държава не е дала доказателства за социален туризъм, заяви Андор, цитиран от БТА.

 

Последното проучване показа, че в общия случай българите и румънците биха напуснали родината си, за да работят другаде само, ако имат осигурено работно място в приемащата страна, отбеляза комисарят.

 

Вътрешните министри на Германия, Холандия, Великобритания и Австрия поискаха официално по-рано тази седмица мерки срещу злоупотребите със социални помощи.

 

"Ще трябва да проучим с какви факти са подкрепени заявленията в писмото", каза Андор по повод оценките, че главно български и румънски роми злоупотребяват с правото на социална защита в чужда страна от ЕС.

 

Андор коментира, че въпросът попада в сферата на социалните министри, а не на министрите на вътрешните работи.

 

Според официалната статистика, публикувана днес от ЕК, през миналата година 221 800 българи, както и 1 212 900 румънци са работили в страна от ЕС, различна от тяхната родина. Общо 6 559 000 граждани на ЕС работят в друга държава от Общността, сочат данните.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?