Латвия официално поиска да влезе в еврозоната

Валдис Домбровскис

Латвия обяви, че е решила да се обърне към Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) с молба да оценят дали страната отговаря на условията за въвеждане на еврото от 1 януари 2014 г., предаде "Ройтерс", цитирана от "Дневник".

Със своята малка и гъвкава икономика Латвия ще се присъедини по-лесно към еврозоната в сравнение с по-големи държави като Полша и Чехия.

Въпреки че лидерите на страната подкрепят приемането на еврото, проучванията показват, че голяма част от латвийците се опасяват, че промяната ще доведе до скок в цените и ще им отнеме контрола върху икономиката.

За да се присъедини към еврозоната, Латвия трябваше да поиска оценка от Европейската комисия и Европейската централна банка за готовността ѝ да приеме новата валута, което се случи днес.

"Това е ден, който ще влезе в историята на Латвия", заяви финансовият министър на страната Андрис Вилкс, след като той, премиерът Валдис Домбровскис и гуверньорът на централната банка подписаха молбата, която ще бъде предадена в Брюксел във вторник.

Еврокомисията и ЕЦБ ще изготвят доклад за готовността на Латвия, а финансовите министри трябва да вземат крайното решение през юли. Латвия твърди, че покрива всички икономически критерии за влизане в еврозоната.

Според Домбровскис еврото ще донесе на Латвия ползи, свързани с увеличаването на инвестициите, и ще помогне за решаването на социалните проблеми. Той очаква общественото мнение да се наклони към приемането на еврото и не планира референдум по въпроса.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа