Латвийският президент претърпя спешна сърдечна операция

Раймондс Вейонис

Латвийският президент Раймондс Вейонис претърпя спешна операция на сърцето след диагностицирани усложнения в резултат на вирусна инфекция. Тя е преминала успешно, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на неговата пресслужба.

"Лекарите откриха възпаление на сърдечните клапи. Кардиолозите, хирурзите и екип от експерти решиха, че хирургическата намеса е най-добрият начин да се премахне източникът на инфекцията и да се предотврати нейното разпространение", се посочва в комюникето.

Говорителка на болницата каза пред националната телевизия ЛТВ, че операцията е приключила следобед, медиците са постигнали целите си и източникът на инфекцията е отстранен.

Четиридесет и девет годишният Вейонис е най-младият президент в историята на Латвия. Той беше приет в болница в понеделник, а на следващия ден правомощията му временно пое председателката на парламента Инара Мурниеце съгласно законова процедура, която се прилага в случай, че държавният глава не е в състояние да изпълнява функциите си.

Напоследък Вейонис преживя период на сериозно напрежение и интензивна работа, след като на 7 декември премиерът Лаймдота Страуюма внезапно подаде оставка. След продължителни политически преговори миналата седмица Вейонис възложи съставянето на ново правителство на 54-годишния Марис Кучинскис, негов бивш съпартиец в центристкия Съюз "Зелени и фермери".

Вейонис, който е бил министър на околната среда и на отбраната, беше избран за президент през юли 2015 г. Той е първият представител на Зелените, оглавил страна от Европейския съюз.

Споделяне

Още от Европа