Лъвчетата Терез и Масуд заминават за Холандия в неделя

Лъвчетата Терез и Масуд заминават за Холандия в неделя

Лъвчетата Терез и Масуд, които бяха спасени от незаконния зоопарк в Разград миналата година, вече имат всички документи, за да могат да отпътуват за спасителния център "Фелида" в Холандия.

От Българската агенция по безопасност на храните издадоха в събота транспортните документи, които доскоро спъваха заминаването, съобщиха от Фондация "Четири лапи". Така Терез и Масуд ще могат да отпътуват от столичния зоопарк в неделя сутринта.

От фондацията припомнят, че двете братчета бяха отхвърлени от майка си часове след раждането и стъпкани пред погледите на десетки посетители в разградския зоопарк.

Съдбата на лъвчетата предизвика няколко протеста, след като общинският съвет в Разград на два пъти взе решение да ги изпрати в зоопарка в Пазарджик, въпреки че там липсваха необходимите условия за отглеждането им. В крайна сметка бе решено да заминат за Холандия, но едва след намесата на премиера Бойко Борисов.

Междувременно беше установено, че при Терез се забелязва неправилен растеж на костите на предните лапи, което изисква спешна намеса – отначало с промяна на диетата и постоянно наблюдение, а при липса на подобрение и с операция.

От "Четири лапи" посочват, че здравословните проблеми при Масуд и Терез са причинени на първо място от факта, че те са поне второ поколение близкородствено развъждане – техните родители и родителите на техните родители са брат и сестра, което е предпоставка за предразположение към здравословни проблеми.

Допълнителен фактор е бил стресът и цялостната ситуация около раждането им, отхвърлянето от майката и отглеждането им от хора със заместители на майчиното мляко. Рискът този тип животни да не оживеят в първите дни и дори месеци след раждането е огромен. Така Терез и Масуд загубиха сестричката си. Дори и когато оцелеят обаче тези животни се нуждаят от специализирани грижи и постоянно наблюдение, защото рискът за здравето им остава огромен.

В спасителния център за големи котки "Фелида" в Холандия за посрещането на Терез и Масуд е готов техният временен дом – вътрешно заграждение с отопление с размери от около 20 кв.м с лежанки, платформи и пясъчник. Там лъвчетата ще имат достъп и до външно заграждение от около 30 кв.м. След като пораснат, ще бъдат преместени в заграждение за възрастни животни, разполагащо с много по-голяма външна площ.

Освен това Терез и Масуд ще бъдат под наблюдението на експерти в Института "Лайбниц" в Берлин, с които Фондация "Четири лапи" си сътрудничи активно. Ще се правят консултации и с най-добрите експерти в Европа.

Споделяне

Още от България