Лавров: Антируски настроения на Запад застрашават европейската стабилност

Сергей Лавров

Разпалването на антируски настроения, при положение че в много страни от ЕС се засилва расизмът и ксенофобията, видимо застрашава европейската стабилност. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на среща с представители на неправителствени организации от страната, съобщи РИА Новости.

"Украинските събития не са причина, а следствие от действията на западните ни партньори, явно прекрачили този път чертата на допустимото", каза той.

Напълно е възможно да се гарантира деескалация на украинската криза, посочи Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Според нас е напълно възможно да се гарантира деескалация на украинската криза. За целта е необходимо да не се натрапват вече никому свършени факти, да спрат опитите с всички средства да бъде легитимирано "майданското" правителство, без да се развива диалог с всички политически сили и региони в Украйна без изключение", заяви министърът.

Той се обяви за "реална, а не козметична конституционна реформа" в Украйна, която "твърдо да гарантира, че ще се запази извънблоковият статут" на страната.

"Твърдо сме убедени, че Украйна - приятелска, братска и съседна за нас страна, може и трябва да бъде не "ябълка на раздора", а свързващо звено в архитектурата на сигурността и сътрудничеството в Европа", отбеляза първият дипломат на Русия.

Москва полага усилия да спазва принципите на международното право и да гради обща система за сигурност, но "в отговор" среща "политика, разпространяваща геополитическото влияние на Запада към Изтока, станала всъщност ново издание на курса към възпиране на Русия", заяви Лавров.

Според него програмата на ЕС "Източно партньорство" е била "замислена (. . .) като инструмент за противодействие на интеграционните процеси с руско участие".

Русия ще подкрепя и занапред руския език като "обединителен елемент в развитието на интеграционните процеси в пространството на ОНД", увери Лавров.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?