Путин: Русия реши да анексира Крим след тайно социологическо проучване

Той се надява това събитие да бъде включено в новия учебник по история

Путин: Русия реши да анексира Крим след тайно социологическо проучване

Русия не се е готвила за присъединяване на Крим. Решението е било взето едва след като били получени данни за настроението на местните жители, каза руският президент Владимир Путин в четвъртък.


Според него настроенията на хората се изяснили след първите социологически проучвания, които се извършвали тайно. "Стана окончателно ясно, че сме избрали правилна линия на поведение", добави той. Според него допитването показало, че за присъединяване към Русия настояват 80 на сто от жителите на Крим, а в Севастопол - още повече.

Путин говори на среща с актива на Общоруския народен фронт в държавната резиденция в Ново Огарьово край Москва. Той благодари на кримчаните и на севастополците за позицията, която са заели.

Путин се надява, че при съставянето на единен учебник за отечествената история експертите ще отделят внимание на присъединяването на Крим и Севастопол към Русия и подвига на града-герой във Великата Отечествена война.

Темата за Крим е Севастопол била повдигната от един от активистите на ОНФ, който заявил, че в украинските учебници по история периодът на войната бил представен спорно и за полуострова почти не се споменавало.

Разработването на нов учебник по история на Русия започна през 2013г. по инициатива на Путин. Ако историците трябва да вкарат и глава за присъединяването на Крим към Русия, ще се наложи сериозно да дописват учебника, тъй като според предложената вече концепция се проследява историята до 2012 г., когато в Русия се провеждат избори за президент.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?