Лавров: Дните на долара като глобална валута са преброени

Курсът на рублата се оттласна от най-ниското си равнище от 2016 година

Лавров: Дните на долара като глобална валута са преброени

Ролята на американския долар като глобална валута отслабва и от известно време Русия проучва възможността да използва национални валути за сключване на двустранни търговски сделки с Турция и други страни, каза руският външен министър Сергей Лавров по време на посещение в турската столица, цитиран от Ройтерс.

"Убеден съм, че тежката злоупотреба с ролята на американския долар като глобална валута ще доведе след време до отслабването и замирането на ролята му“, заяви Лавров на пресконференция с турския си колега Мевлют Чавушоглу.
 
Лавров обаче не пое никакви ангажименти, че Русия ще изключи долара от търговията с Турция, чиято национална валута достигна рекордно дъно спрямо долара тази седмица.
 
"Използването на национални валути за взаимна търговия от години е една от задачите, поставени от президентите на Русия и Турция“, добави Лавров.
 
Той допълни, че Москва обмисля споменатата и от Ердоган мярка за въвеждане на националните валути в двустранната търговия с Китай, Иран и Турция. 
 
Лавров определи политиката на САЩ за налагане на санкции на Анкара и Москва като "незаконна".
 
Санкциите на САЩ подкопават всички принципи на световната търговия, посочи той.
 
По думите му злоупотребата на Вашингтон с долара ще доведе до отслабване на позициите му.
 
"Сигурен съм, че по този начин ролята на долара ще отслабва, той ще поевтинява, а повечето страни, даже онези страни, които не са засегнати от американските санкции, ще се откажат от използването на долара и ще се доверяват на по-надеждни партньори (от гледна точка на използването на валутите им)", каза Лавров.
 
Курсът на рублата се повиши във вторник, след като по-рано тази седмица достигна най-ниското си равнище от средата на април 2016 година.
 
Турската централна банка замрази всекидневното си изкупуване на чуждестранна валута, а вълненията на развиващите се пазари се поуспокоиха.
 
Курсът на рублата бе подкопан този месец заради опасения от още американски санкции срещу Москва, както и големите продажби (на валути - бел. ред.) на развиващите се пазари.
 
Руската валута изгуби 9 процента от стойността си спрямо долара от началото на август, като вчера спадна до 68.66 рубли за долар, което е най-ниското равнище от средата на април 2016 година.
 
За да намали натиска върху рублата, централната банка прекрати временно всекидневното изкупуване на чуждестранна валута за държавните резерви. 
 
Подобни мерки бяха взети и през април, когато курсът на рублата отново бе подкопан от американските санкции срещу Русия.
 
Прекратяването на изкупуването на чуждестранна валута вероятно ще бъде единствената видима мярка в подкрепа на рублата, тъй като не се очаква централната банка да се намеси на пазара или да вдигне основната си лихва. 
 
Във вторник индексите на европейските капиталови пазари показват нормализация и на турската лира след вчерашния срив заради цената на лирата. 
 
Причината са обявените от Анкара мерки за гарантиране на ликвидността на валутата. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес