Лавров: Дните на долара като глобална валута са преброени

Курсът на рублата се оттласна от най-ниското си равнище от 2016 година

Лавров: Дните на долара като глобална валута са преброени

Ролята на американския долар като глобална валута отслабва и от известно време Русия проучва възможността да използва национални валути за сключване на двустранни търговски сделки с Турция и други страни, каза руският външен министър Сергей Лавров по време на посещение в турската столица, цитиран от Ройтерс.

"Убеден съм, че тежката злоупотреба с ролята на американския долар като глобална валута ще доведе след време до отслабването и замирането на ролята му“, заяви Лавров на пресконференция с турския си колега Мевлют Чавушоглу.
 
Лавров обаче не пое никакви ангажименти, че Русия ще изключи долара от търговията с Турция, чиято национална валута достигна рекордно дъно спрямо долара тази седмица.
 
"Използването на национални валути за взаимна търговия от години е една от задачите, поставени от президентите на Русия и Турция“, добави Лавров.
 
Той допълни, че Москва обмисля споменатата и от Ердоган мярка за въвеждане на националните валути в двустранната търговия с Китай, Иран и Турция. 
 
Лавров определи политиката на САЩ за налагане на санкции на Анкара и Москва като "незаконна".
 
Санкциите на САЩ подкопават всички принципи на световната търговия, посочи той.
 
По думите му злоупотребата на Вашингтон с долара ще доведе до отслабване на позициите му.
 
"Сигурен съм, че по този начин ролята на долара ще отслабва, той ще поевтинява, а повечето страни, даже онези страни, които не са засегнати от американските санкции, ще се откажат от използването на долара и ще се доверяват на по-надеждни партньори (от гледна точка на използването на валутите им)", каза Лавров.
 
Курсът на рублата се повиши във вторник, след като по-рано тази седмица достигна най-ниското си равнище от средата на април 2016 година.
 
Турската централна банка замрази всекидневното си изкупуване на чуждестранна валута, а вълненията на развиващите се пазари се поуспокоиха.
 
Курсът на рублата бе подкопан този месец заради опасения от още американски санкции срещу Москва, както и големите продажби (на валути - бел. ред.) на развиващите се пазари.
 
Руската валута изгуби 9 процента от стойността си спрямо долара от началото на август, като вчера спадна до 68.66 рубли за долар, което е най-ниското равнище от средата на април 2016 година.
 
За да намали натиска върху рублата, централната банка прекрати временно всекидневното изкупуване на чуждестранна валута за държавните резерви. 
 
Подобни мерки бяха взети и през април, когато курсът на рублата отново бе подкопан от американските санкции срещу Русия.
 
Прекратяването на изкупуването на чуждестранна валута вероятно ще бъде единствената видима мярка в подкрепа на рублата, тъй като не се очаква централната банка да се намеси на пазара или да вдигне основната си лихва. 
 
Във вторник индексите на европейските капиталови пазари показват нормализация и на турската лира след вчерашния срив заради цената на лирата. 
 
Причината са обявените от Анкара мерки за гарантиране на ликвидността на валутата. 
Споделяне
Още по темата
Още от Бизнес

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?