Лех Валенса призова Тръмп отново да направи САЩ "империя на доброто"

Лех Валенса

Доналд Тръмп трябва да се заеме с възстановяването на моралното водачество на САЩ, за да станат те отново "империя на доброто", заяви бившият полски синдикален лидер и бивш президент на Полша Лех Валенса три дни преди посещението на американския президент, предаде Франс прес.

Тръмп е очакван във Варшава в неделя за отбелязването на 80-годишнината от избухването на Втората световна война, започнала на 1 септември 1939 г. с нападение на нацистка Германия над Полша.

"Президенте Тръмп, приканвам ви да върнете на САЩ позицията на световен водач", казва 75-годишният Валенса в публикувано в четвъртък интервю за в. "Жечпосполита".

Лех Валенса е първият лидер на синдиката "Солидарност" и носител на Нобеловата награда за мир.

"Светът се нуждае от водачеството на САЩ. Нуждае се от морално и политическо водачество, а не само от икономическо и военно водачество", казва Валенса.

"Имам послание за президента Тръмп: САЩ години наред бяха империята на доброто, която водеше света. Те продължават да са пред останалите във военно и икономическо отношение, но вече не са световен лидер в морално и политическо отношение", заявява Валенса.

С думите "империя на доброто" бившият полски президент се позовава на израза "империя на злото", използван през 1983 г. насред кризата с европейските ракети от президента на САЩ Роналд Рейгън по адрес на СССР.

Валенса понастоящем е в хладни отношения с управляващите полски консерватори и посочи, че няма да участва в церемониите в неделя във Варшава.

Тръмп ще е на практика единственият световен лидер, който ще участва в церемониите и ще произнесе реч на тях. Преди него речи ще изнесат президентите на Полша и Германия. Руският президент Владимир Путин не е сред поканените.

Полското президентство обяви, че на церемониите се очакват около 40 делегации, като около половината ще са водени от държавните глави.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?