Лек спад на германската икономика в края на 2011 г.

Германската икономика бележи лек спад през последното тримесечие на 2011 г., което повдига въпроса дали Берлин ще продължи да носи бремето на спасителните фондове за затънали държави в еврозоната.

Статистическата служба на страната съобщи в сряда, че през четвъртото тримесечие икономиката спада с около 0.25% спрямо предходното, с което на практика се слага край на двугодишния растеж.

Макар че понижението на европейската и световната икономика като цяло се очакваше да удари експортно ориентирания растеж на Германия през последното тримесечие на 2011 г., някои анализатори смятаха, че най-мощната икономика на ЕС ще се размине със спада.

Обемът на германския експорт в ЕС се е свил заради намаленото търсене в условията на дългова криза. По данни на Berenberg Bank, цитирани от Ройтерс, износът за страни от Евросъюза и Швейцария обезпечава 28% от брутния вътрешен продукт на Германия, а износът към Китай – едва 2.5 процента.

Безработицата в Германия все още е една от най-ниските в ЕС, а през последните месеци се повиши и потреблението.

Икономиката на страната бележи ръст от 3% за цялата 2011 -та, която е втора поредна година на растеж от 3 и повече процента. В сравнение останалите европейски страни и САЩ, Германия се възстанови най-бързо от финансовата криза и рецесията от периода 2008-2009 г.

Централната банка на Германия прогнозира, че икономическият растеж през тази година ще се забави до 0.6%, при положение, че дълговата криза в ЕС няма да се задълбочава повече.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?