Изгледите за германската икономика бележат позитивен обрат през февруари

Изгледите за германската икономика бележат позитивен обрат през февруари за пръв път от май 2011 г., като положителните очаквания се засилват от добрите данни за икономиката на САЩ и напредъка по преговорите на Гърция с кредиторите ѝ, съобщава във вторник Центърът за европейски икономически проучвания (Zentrum fur Europaische Wirtschaftsforschung, ZEW).

Дълговата криза в еврозоната е по-малко плашеща отколкото преди три месеца, коментира Маркус Кеплер от ZEW.

Индексът на икономическите очаквания в еврозоната през февруари нараства с 24.4 пункта в сравнение с януари – до минус 8.1 пункта.

Показателят за немската икономика, която е най-голямата в Европа, нараства през този месец с 11.9 пункта – до 40.3. Освен това индикаторът за доверие на инвеститорите към немската икономика е нараснал с 27.0 пункта през февруари, достигайки 5.4 пункта. Индикаторът е положителен за пръв път от май 2011 година.

Тези данни се оказват значително по-добри от аналитичните прогнози, които бяха за среден ръст на показателя на Германия до минус 15 пункта.

"От гледна точка на експертите финансовите пазари сега имат добър шанс поради това, че немската икономика демонстрира неголям ръст през втората половина на 2012 г.", се посочва в съобщението на ZEW.

Повечето експерти, участвали в допитването на ZEW, очакват подобрение, но това не е еуфория, посочва Кеплер.

Мнозинството от всички 284 анализатори, които са дали своите оценки през първите две седмици на този месец, заявяват, че вероятността за свиване на най-голямата европейска икономика през първото тримесечие на 2012 г. е "много ниска".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес