Лекар от Конго и жертва на "Ислямска държава" бяха удостоени с Нобел за мир

Наградата им се присъжда заради борбата срещу сексуалното насилие

Лекар от Конго и жертва на "Ислямска държава" бяха удостоени с Нобел за мир

Гинекологът Дени Муквеге, лекувал жертви на сексуално насилие в Демократична република Конго, и Надя Мурад, язидска защитничка на човешките права, оцеляла след сексуално робство в Ирак в плен на "Ислямска държава", спечелиха Нобеловата награда за мир, съобщиха информационните агенции.

Двамата са отличени за борбата си срещу използването на сексуално насилие като оръжие при войни и въоръжени конфликти, заяви Норвежкият нобелов комитет.

"Те са помогнали на хиляди жертви на насилие в продължаващата гражданска война, която коства хиляди животи в Република Конго", съобщиха от Нобеловия комитет. 

Муквеге е гинеколог, който лекува жертви на сексуално насилие в Демократична република Конго. Той ръководи болницата Панзи в източния град Букаву. Клиниката му беше открита през 1999 г. и всяка година лекува хиляди жени, много от които имат нужда от хирургическа помощ след сексуално насилие.

Мурад се застъпва за правата на язидското малцинство в Ирак и за правата на жените и бежанците. През 2014 г. тя попада в робство на бойци на "Ислямска държава" в град Мосул и е изнасилена.

Наградата на стойност 9 милиона шведски крони (1 милион долара) ще бъде връчена в Осло на 10 декември. Това е годишнината от смъртта на шведския индустриалец Алфред Нобел, учредил наградата в завещанието си от 1895 година.

Повече от 331 организации и личности бяха номинирани за престижната награда тази година.

Споделяне

Още от Свят