Лекари бягат от болниците в Нигерия заради вируса ебола

Броят на жертвите достигна 1145 души, а 2127 са заразени

Лекари бягат от болниците в Нигерия заради вируса ебола

Все повече лекари и помощен медицински персонал бягат от болниците в Нигерия от страх от заразяване с вируса ебола. Най-силно засегната е болницата "Яба Мейнленд" в Лагос, в която са изолирани множество заразени, съобщи нигерисйкият вестник "Пънч", цитиран от ДПА.

Много медици са напуснали лечебното заведение под натиска на семействата си.

В Нигерия, страната с най-многобройно население в Африка, досега са потвърдени 11 случая на заразяване с ебола, а в петък бе съобщено, че вирусът е взел нова жертва - млада медицинска сестра.

Тя е била в контакт с консултант на правителството на Либерия, който пристигнал през юли в Лагос и припаднал на летището. Така жертвите на ебола в Нигерия са вече четири. Ситуацията се усложнява и от стачка на лекари, която продължава вече над седем седмици. В момента малкото останал болничен персонал работи денонощно, опитвайки се да спаси живота на пациентите.

"Изглежда, всички се страхуват много и никой не иска да помогне, което е голям проблем. Най-зле е на карантинния пункт, много хора просто избягаха, след като бе съобщено за смъртта на медицинската сестра", посочва представител на местните здравни власти.

Броят на жертвите на вируса ебола достигна 1145 души, а 2127 са заразени, съобщи Световната здравна организация(СЗО), цитирана от БГНЕС.

76 души починали от болестта само за два дни (12 и 13 август), 58 души са загинали в Либерия. Заболяването, за което не съществува ваксина или лекарство, е диагностицирано при 116 души.

Либерия надмина броя на смъртните случаи в Гвинея, където епидемията се появи за първи път през декември миналата година. Общо в Либерия са починали 413 души. В Гвинея броят на жертвите е 380 души, в Сиера Леоне - 348 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?