Лекари и каса в очакване на здравната рамка на новия кабинет

Лекари и каса в очакване на здравната рамка на новия кабинет

Съсловните организации на лекарите и зъболекарите и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започнаха в четвъртък официалните преговори по Националния рамков договор (НРД) за 2010 година, който трябва да определи основните количествени и финансови параметри на медицинската помощ.

Преговорите по НРД 2010 са исторически, не само защото от три години договор не е подписван и се работи с този от 2006 година, а и защото стартират под знака на финансовата криза и новосформиращото се правителство.

И лекарите, и ръководството на здравната каса очакват подкрепа от новото правителство. "Надяваме се на съдействие от страна на новите екипи на здравното и финансовото министерство", заяви председателят на УС на НЗОК д-р Емил Райнов.

Зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Стефан Константинов очаква финансовата криза да не се превърне в "претекст парите за здравеопазване да се намалят". Той също е убеден, че без синхрон с двете министерства и Народното събрание преговорите по НРД ще се превърнат в "декоративен атрибут".

Константинов и председателят на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков обаче заявиха, че залагат на реалистичните очаквания, защото все пак в условията на криза не може да се иска невъзможното.

"Няма да искаме нереални неща, но няма да се съгласим и с бюджет, който води до задлъжнялост на болниците и санкции за лекарите", посочи Константинов. Освен това лекарите настояват и за въвеждане на финансови стимули за добре свършената работа.

Докато чакат да видят здравната визия на новото правителство и с какви средства ще се подплати тя, лекарите и НЗОК ще започнат работа но общата част на НРД 2010.

"В тази обща част договорът трябва да е стабилен и да не се променя всяка година, защото опитът е показал, че всяка промяна в правилата за работа на лекарите води в началото до хаос. Затова идеята е в тази част да се заложат устойчиви параметри, а всяка година да се променя само финансовата част", коментира Анатолий Тачов от УС на НЗОК.

Лекарите и зъболекарите искат да се върне старото законово положение, че ако не се стигне до договаряне, трябва да се работи със стария НРД, а не да се приема проекта само на едната страна в преговорите. Шефката на касата д-р Румяна Тодорова обаче даде да се разбере, че не е съгласна с това.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?