Лекари и стоматолози си искат членството в съсловни организации

Предложение на левицата, с което се отменя задължителното членство в съсловните организации на лекари и стоматолози, предизвика недоволството на работещите в браншовете. Във вторник от Българския зъболекарски съюз (БЗС) заявиха, че са категорично против проектозакона. Отмяната на задължителното членство не се подкрепя и от Българския лекарски съюз (БЛС).

В момента медиците не могат да практикуват, ако не са записани в браншови съюз.

У нас членуването в съсловни организации е задължително и за други регулирани професии като тези на фармацевтите, акушерките, медицинските сестри, юристите и архитектите.

Според БЗС промяната цели “разбиването” и “отслабването” на двете организации.

В съобщението се посочва, че искането противоречи на европейските директиви, отнасящи се до регулираните професии в ЕС, каквито са лекарите, стоматолозите, фармацевтите, юристите, ветеринарните лекари, акушерките, медицинските сестри.

Стоматолозите отбелязват, че в повечето страни от ЕС членството е задължително. По думите на Петър Мръцков от левицата обаче европейската практика сочи точно обратното – лекарите и стоматолозите сами избират дали да влязат в съсловните организации или не.

Освен това според червените задължителното членство нарушава конституционните права на труд и сдружаване.

Споделяне

Още от България