Лекари искат оставката на кмета заради смяна на директора на болницата в Лом

Около 200 лекари, медицински сестри и санитари от болницата в Лом протестираха пред сградата на общината с искане за оставка на кмета Иво Иванов (ГЕРБ). Те са недоволни от смяната на директора на болницата. Междувременно 100 привърженици на кмета Иванов от ромските квартали на Лом организираха по същото време контрапротест пред сградата на общината в подкрепа на кмета. Полицията направи кордон между двете групи протестиращи и не допусна да се стигне до сблъсъци.

Недоволството на работещите в общинската болница "Свети Николай Чудотворец" е предизвикано от решението на Общинския съвет от 15 март, с което управителят на болницата д-р Васил Милутинов е отстранен от длъжност и на негово място е назначен друг управител.

В петиция, подписана от около 1000 души - работещи в болницата и граждани на Лом, лекарите настояват да се отмени решението на общинския съвет за смяна на д-р Милутинов и да се спре вмешателството в работата на болницата.

Протести на медицинския персонал срещу смяната на директора на болницата имаше и през миналата година, когато беше махнат предишният управител – Николай Жиков.

Кметът Иванов обясни от своя страна, че решението за смяна на д-р Васил Милутинов е продиктувано от това болницата да работи по-добре. Той попита задочно протестиращите защо не са спазили закона и не са известили предварително, че имат намерение да провеждат митинг.

Иванов припомни, че преди да бъде назначен за управител на болницата д-р Милутинов бе общински съветник от ГЕРБ и спечели конкурса за управител, организиран от местната община. Кметът заяви, че след като е поел управлението през месец ноември 2012 година д-р Милутинов е започнал източване на здравното заведение с цел строеж на частна болница на улица "Цвятко Павлов" в Лом.

Според Иванов Милутинов е допуснал и грешки в управлението на болницата - провалил е търгове за лекарства, обявил е съкращение на немедицински персонал и т.н.

Иванов заяви, че общинската болница в Лом е била източвана в продължение на 13 години, през което време управители са били д-р Пламен Цеков, който през 2009 година стана депутат от ГЕРБ, а в момента е управител на НЗОК, д-р Николай Жиков и д-р Васил Милутинов.

Кметът обяви, че с идването на власт на сегашната общинска управа през есента на 2011 година източването е спряно и през миналата година болницата е завършила с печалба от 1 милион лева.

Споделяне

Още от България