Лекари източвали бюджета през семейни фирми за помощни средства

Лекари източвали бюджета през семейни фирми за помощни средства

Помощни средства и медицински изделия са били изписвани без получателят им да бъде прегледан и в много случаи без той да има нужда от тях, а от това се е облагодетелствала стройна система от членове на лекарски комисии и фирми на техни родственици. Това е показала съвместната проверка на социалното и здравното министерство, стана ясно в понеделник.

Проверката започна преди две седмици, след като новото ръководство на министерството установи, че от предвидените в бюджета малко над 33 млн. лева са изразходвани 32.8 млн. лева.

Заместник-социалният министър Валентина Симеонова съобщи, че масово лекарските комисии са издавали протоколи за помощни средства само по документи, без да е извършен преглед на лицата.

"Има случаи, в които определен брой помощни средства се водят за изписани, но хората, за които са определени, не са ги получили", заяви Симеонова. Проверки по домовете на хората показали, че част от предписаните и предоставени средства не се използват и стоят опаковани.

Установено е още, че фирмите-дистрибутори доставят протоколите от лекарските консултативни комисии на лицата-потребители, като по този начин ги обвързват със себе си и ги лишават от правото на избор.

В други случаи медицинските лица, издаващи протоколите, насочвали потребителите към конкретни фирми. Мобилни екипи на лекарските комисии, които правят изследвания по места на трудно-подвижни хора, също насочвали пациентите към една и съща фирма, зад която след проверка се оказало, че стоят по един или друг начин самите лекари чрез техни родственици.

"Констатирани са случаи на конфликт на интереси, когато член на лекарска комисия е в родствени отношения с представител на фирмата-дистрибутор или самият той представлява такава", обясни Симеонова.

Така например в Перник от началото на годината са се увеличили многократно случаите на предписани ортопедични стелки и при проверка се оказало, че лекар от травматологията насочва пациенти към собствената си фирма. При 269 молби за стелки от юли до декември миналата година в Перник, през тази година само през февруари те са били 344 и вече са достигнали 987 на обща стойност 98 000 лева.

Лекарка от Благоевград, която е член на лекарска комисия, пък участвала при издаването на протоколи за слухови апарати и насочвалапа пациентите към фирмата на съпруга си "Старки България", която се намирала на адреса на частния ѝ кабинет.

Във Велико Търново е установено, че представителката на фирма "Ай пи медикал" ЕООД е съпруга на лекар, член на лекарска консултативна комисия, изписвала медицински изделия и помощни средства.

Констатиран е и случай, при който на едно лице в един и същи ден са издадени два медицински протокола от МБАЛ "Свети Иван Рилски" в София и от медицинския център "Николай чудотворец" в Бургас. Пациентът не се е явявал и не е преглеждан в нито едно от двете лечебни заведения.

"Все още не може да се каже с колко точно е ощетен бюджетът при това източване, но за всяко лице с изписани изделия, от които то не се нуждае, държавата губи по хиляда лева", коментира зам.-министърът.

"Освен на прокуратурата тези данни ще бъдат предадени и на бившия премиер Сергей Станишев, за да види как е източван бюджетът по негово време", каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?