Лекарите на трето място по корупция след митничари и полицаи

Проучване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) показва, че българите смятат здравеопазването за един от най-корумпираните сектори на обществения живот. Над 40% от анкетираните са се оплакали, че е трябвало да плащат подкупи, за да бъдат обслужени в лечебно заведение, докато през 2002 г. този процент и бил около 20 на сто. С този резултат здравеопазването се нарежда на трето място след митниците и съдебната система.

Почти 65% от българите смятат, че повечето лекари са замесени в корупционни практики. Първите две места “държат” митничарите и полицаите, изпреварвайки данъчните служители, политиците, министрите и кметовете. Най-много подкупи се вземат при раждане и при операции, когато съответно 71% и 68% от анкетираните съобщават, че са им искани пари. Най-показателно е, че две-трети от интервюираните медици потвърждават взимането на подкупи, най-вече в родилните отделения.

Антикорупцията неизменно присъства в политическия дневен ред в България, коментира посланикът на САЩ Джон Байърли, който участва в отбелязването на десетата годишнина от началото на партньорството между държавните и неправителствените организации в противодействието на корупцията.

Според него корупцията в администрацията е намаляла, но има още работа в области като корупцията на политическо ниво, злоупотребата със средства в областта на обществените поръчки, при финансирането на политическите партии.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев призна наличието на корупция в съдебната система и висшите ѝ етажи. Съдебната система отразява състоянието на обществото, а корупцията се дължи на политиците, които "искаха да има послушни съдии и прокурори, които да изпълняват техните поръчки", изтъкна Пенчев. Той допълни, че отговорни за това състояние са и бизнесмените, които искаха делата и концесиите да се решават в тяхна полза. Изход от ситуацията Константин Пенчев вижда единствено във върховенството на закона - еднакъв за всички.

Корупцията в здравеопазването не може да бъде изключена от политическата корупция, заяви председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията Бойко Великов (БСП). Има случаи на злоупотреба с правомощия в сферата на обществените поръчки, има проблем с едновременното упражняване на държавна и частна лекарска практика, има значими въпроси, които трябва да намерят законодателното си решение, уточни депутатът.

Представителят на парламентарната здравна комисия доц. Атанас Щерев (НДСВ) заяви, че корупцията се генерира целенасочено от държавата, за което има интереси. Той настоя за приватизация на лечебните заведения.

Споделяне

Още от България