Лекарите ще специализират без приемни изпити от догодина

Лекарите ще могат да специализират без приемен изпит от следващата година, заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева в понеделник. Класирането ще се извършва според успеха от завършването на младите медици.

Промяната ще бъде направена в Наредба номер 34 на Министерството на здравеопазването, по която в момента се работи, обясни Андреева, след като присъства на откриването на академичната учебна година в столичния Медицински университет.

Първокурсниците в Медицинския университет тази година са над 1200 български граждани, като чуждестранните студенти продължават да подават документи до края на октомври. 180 от новите студенти ще учат медицина, по 120 - дентална медицина и фармация. 130 души са се записали във Факултета по обществено здраве, а 300 са приети в Колежа "Йорданка Филаретова", където ще се обучават за медицински сестри и акушерки. Студентите във врачанския филиал на МУ са 125.

Всички общежития на Медицинския университет ще бъдат ремонтирани до година и половина, каза ректорът на учебното заведение проф. Ваньо Митев. Ремонтни дейности ще бъдат извършвани и във всички аудитории на университета.

Предстои да бъде открит филиал на Медицинския университет в Италия по подобие на този в Швейцария, където български преподаватели ще обучават студенти на английски език.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?