Лекарите в различните болници у нас са с до 20 пъти разлика в заплащането

Лекарите в различните болници у нас са с до 20 пъти разлика в заплащането

Между 10 и 20 пъти са разликите в заплатите на българските лекари в различните болници у нас, като най-бедни са общинските лечебни заведения. В България като цяло лекарските заплати остават най-ниски в Европа. Това обяви председателят на здравната федерация в КНСБ д-р Иван Кокалов на форум, посветен на европейския диалог в здравеопазването.

“Интересното е, че ако в Германия медиците взимат до 15 пъти повече от българските им колеги, то в Норвегия взимат повече от германските лекари, заради което те пък емигрират там“, коментира Кокалов.

Според него трябва да се промени и логиката за формиране на работната заплата, като две трети от нея да е за това, че човек се е обучавал, специализирал и развивал.

Според синдиката стартовата заплата на млад лекар не трябва да бъде по-ниска от три минимални заплати. Началната заплата на медицинската сестра пък не трябва да е не по-ниска от две минимални заплати, посочи Кокалов.

“В някои общински болници персоналът не може да достигне началните заплати дори от предишния, не от сегашния Колективен трудов договор, каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?