Лекарска стачка на 15 май с искане оставката на здравния министър

От Българския лекарски съюз поискаха оставката на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева. Това стана по време на извънредния събор на съсловната организация, който се провежда в морската столица, съобщи Нова телевизия в събота. Медиците настояха също бюджетът за здравеопазване да бъде актуализиран до 30 май.

Българските лекари се присъединяват към общоевропейския протест на медиците на 15-ти май. Решението бе взето на извънредния лекарски събор във Варна. Обсъжда се дали протестът да прерасне в национален.

В средата на месеца медици от европейските държави ще настояват за по-добри условия за работа и повече средства за здраве.

Според последните разчети на медиците, бюджетът на Здравната каса у нас, който основно осигурява пари за функционирането на лечебните заведения, ще излезе на червено в края на лятото, а дефицитът до края на годината ще надхвърли 400 милиона лева. Докторите настояват за спешна актуализация.

Те символично оттеглиха подписите си от основния договор между съсловието и НЗОК. Това бе направено в знак на несъгласие срещу спорни промени в методиката за плащане на проведеното лечение.

Според експерти промените на практика означават, че болниците няма да получават пари, ако надхвърлят определения от Касата лимит.

По-рано по време на лекарския събор във Варна от БЛС информираха, че занапред докторите ще се легитимират с карта с чип - ако някой няма такава карта, значи са му отнети правата да практикува по някаква причина.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?