Лекарският съюз ще обжалва решението на НЗОК

БЛС не се откава от исканията си и намира за "странен" отказа на касата да подпише рамковия договор

Лекарският съюз ще обжалва решението на НЗОК

Българският лекарски съюз ще обжалва решението на Националната здравноосигурителна каса да не подпише рамковия договор за 2015 г. и няма да отстъпи от исканията си, заяви в сряда, пред БНР неговият заместник-председател д-р Юлиян Йорданов. Вчера надзорният съвет на касата обяви, че няма да подпише споразумението с лекарите, защото ултиматумът им за повишаване на цените на някои медицински услуги ще доведе до 12 млн. лева дефицит в бюджета на касата и ще намали броя на направленията.

За нас е меко казано учудващо, че надзорът на НЗОК отказва да подпише рамковия договор, защото след дълги преговори по него беше постигнато съгласие, каза Йорданов. Той обясни, че Националния рамков договор и договора за цени и обеми са две различни споразумения, които се подписват едно след друго. При липсата на Национален рамков договор обаче по закон здравната каса внася предложение за цените и обемите в Министерския съвет.

"Свързването между двете неща е учудващо. Тук има явно нежелание, може би и опит за извиване на ръцете на Българския лекарски съюз, защото в текстовата част на Националния рамков договор бяха постигнати много добри неща по отношение функциониране на системата", заяви Юлиян Йорданов.

Според него искането на лекарите  - да се повиши вниманието върху профилактиката на заболяванията и върху диспансерното наблюдение, няма да доведе до преразход в бюджета на касата.

На въпрос ще доведе ли това до действително намаляване на направленията, заместник-председателят на съюза отговори, че промяната цели повишаването на качеството на здравните услуги, което не зависи от оборота им. Насочване на вниманието върху профилактиката е тенденция в целия свят, каза той.

Лекарския съюз ще обжалва решението на надзорния съвет, защото то е взето в намален състав и не е известно кой и как е бил упълномощен да гласува, заяви Йорданов. Според него до последния срок за подписване на Националния рамков договор 29 декември има време Надзорния съвет на касата да се събере в пълен състав и да приеме предложенията на лекарите. Те обаче няма да отстъпят за договора за цени и обеми.

Същевременно управителят на НЗОК  д-р Румяна Тодорова, цитирана от БТА, повтори, че касата няма намерение да подпише договор, който е в ущърб на пациентите. 

Липсата на рамково споразумение няма да бъде прецедент, но "винаги води до сътресение в системата", каза Йорданов пред БНР. Вчера пред "Дарик" пък председателят на Лекарския съюз заяви, че ще настоява за оставката на надзорния съвет на НЗОК, ако договорът не бъде подписан.

Споделяне

Още от България