Лекарствата без рецепта ще поскъпнат с до 4 процента

Лекарствата без рецепта ще поскъпнат с до 4 процента

Лекарствата, които се купуват без рецепта, ще поскъпнат с до 4 процента, каза в събота от Варна председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов, цитиран от БТА.

Основната причина за това е, че е изтекъл едногодишният мораториум, който не позволяваше корекции на цените на медикаментите. Според проф. Гетов няма да има поскъпване при реинбурсирани от здравната каса лекарства.

Ръководството на организацията ще направи предложение пред бъдещия парламент за промени в законодателството за преодоляване на проблемите с обслужването на малките и труднодостъпните населени места.

Проф. Гетов каза, че най-добрият вариант за това е да се въведе т.нар. подвижен фармацевт, който да обикаля отдалечените села. Гетов посочи, че такава практика има в много от европейските страни и е изцяло в услуга на пациентите, които не са принудени да пътуват до общинските центрове.

”Подвижните фармацевти трябва да имат лиценз от Изпълнителната агенция по лекарствата, но преди всичко дейността им трябва да бъде регламентирана в закона”, каза Гетов.

Споделяне

Още от България