Лекарство срещу ебола ще се прилага срещу коронавирус в САЩ

Лекарство срещу ебола ще се прилага срещу коронавирус в САЩ

Американската агенция за лекарствата и храните разреши да се използва за спешно лечение на коронавирус лекарството срещу ебола "Ремдесивир", предадоха световните агенции.

Последни изследвания са показали, че прилагането му намалява периода за възстановяване на болните от 15 на 11 дни.

Това означава, че то ще може да се използва при хоспитализирани с тежки симптоми на Covid-19.

Експертите обаче предупредиха, че на лекарството, разработено срещу треската ебола и произвеждано от компанията "Гилеад", не трябва да се гледа като на "магично хапче" срещу коронавируса.

П овреме на среща в президента на САЩ Доналд Тръмп в Овалния кабинет, шефът на "Гилеад" Даниел О'Дей каза, че одобрението на агенцията по лекарствата и храните е първата важна стъпка. Компанията ще дари 1,5 милиона ампули от лекарството, за да помогне на пациентите в САЩ.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс уточни, че лекарствата ще започнат да се изпращат в нуждаещите се болници от понеделник.

"Ремдесивир" е експериментално лекарство, първоначално разработвано за болните от хеморагичната треска ебола. Това е първият медикамент, доказал ефикасността си срещу новия коронавирус.

Даденото от агенцията разрешение позволява използването на "Ремдесивир" при пациенти с тежка форма на Covid-19, които имат нужда от кислород, без да има нужда да участват в клинични изпитания.

Агенцията подчерта, че е "логично да се мисли, че "Ремдесивир" може да бъде ефикасен срещу вируса и предвид, че не съществуват алтернативни адекватни, одобрени или достъпни лечения, известните и потенциални предимства на лечението от този тежък и смъртоносен вирус са по-големи от известните и потенциални рискове, които представлява използването на този медикамент".

С почти 65 хиляди жертви, САЩ имат най-високия брой на смъртните случаи от пандемията в целия свят. Починалите в страната се увеличиха с 1883 през последните 24 часа, показват данни на университета "Джонс Хопкинс".

Базираният в Балтимор университет е регистрирал повече от 1,1 милиона случая в страната към 20:30 ч. в петък, със 64 789 смъртни случая, което е ръст с три процента спрямо ден по-рано.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят