Лекарят не е работник във фабрика за винтове на ишлеме

Министър Москов посочи като безспорни успехите със спешната помощ и специализантите

Здравният министър Петър Москов. Сн. бТВ

"Лекарят не е работник във фабрика за винтове на ишлеме”, заяви здравният министър д-р Петър Москов в коментар за заплащането, което лекари и специализанти получават в България.


В неделя той каза пред бТВ, че резултатите, постигнати в областта на спешната помощ и специализациите, са безспорните успехи на това правителство в областта на здравеопазването. По думите му най-силното доказателство, че предприетите мерки в областта на спешната помощ вървят в правилната посока е, че за последните 7 месеца случаите на нападения срещу лекари значително са намалели. "Трябваше държавата да каже, че има правила", обясни Москов.

Според министъра мерките, които бяха взети, за да се подобри ситуацията в спешната помощ, действат. Процесът на изтичане на кадри е обърнат и в момента много специалисти се връщат на работа. Ако преди са работели по 12-13 екипа на смяна в столицата, в момента броят им е нараснал до 24-27.

Д-р Москов гарантира, че Стандарта за работа в спешната помощ ще бъде разгледан от Висшия медицински съвет пред следващата седмица. След това документът ще бъде качен на сайта на здравното министерство за публично обсъждане.

Не може да не плащате здравни вноски, компромис няма да има


Министърът определи структурата на здравното осигуряване като система на солидарност.

Москов обясни, че с промените в оценяването и обезпечаването на здравните услуги, гражданите ще плащат за конкретни резултати.

Той призова хората, които дължат здравни вноски, да ги внесат до края на годината, защото от януари възстановяването на здравни права ще става по-много по-тежък от финансова гледна точка начин. Както е известно, след 1 януари 2016 г. прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите ще се възстановяват, при условие че платят всички дължими осигурителни вноски за последните 5, а не както е сега – три години.

"Не може да не платите, компромис няма да има", подчерта здравният министър.

Той посочи, че се променя начинът на финансиране на болниците, като средствата ще зависят от резултатите.

Част от причината за нововъведенията в това кои изследвания ще бъдат поети от НЗОК и кои не, се корени в конкретната инфраструктура, която ще бъде употребена за конкретния преглед или лечение, поясни той.


На въпрос относно частичното осигуряване на членове в семейство с един работещ, Москов увери, че се правят стъпки в посока на разкриването на възможности за подобно осигуряване.


Запитан до кога ще трае "монопола” на Здравната каса, министърът поясни, дори и да имахме много на брой каси, ситуацията в здравната система в страната не би била коренно по-различна. Москов обясни, че НЗК е първият стълб на здравно осигуряване, а всички останали доброволни здравноосигурителни дружества представляват допълнение към него, или втори стълб. Те биха обезпечили допълнителни услуги към покритите от НЗК базови функции.

Лекарската гилдия да се върне към изкуството да лекува

Според д-р Петър Москов лекарската гилдия трябва да се върне към изкуството да лекува и да изиска достойно заплащане за труда си. Това е и посоката, в която той и екипът му в здравното министерство се стремят да достигнат резултати.

Споделяне

Още от България