С правителствена подкрепа

Летище Кондофрей ще конкурира софийското с карго полети

Радомир иска 50 млн. лв. от новия държавен фонд за растеж за пътищата в района

Летище Кондофрей ще конкурира софийското с карго полети

Запустялото летище в Кондофрей, чиято писта беше възстановена през лятото, ще конкурира аеропорта в София при карго полетите и нискобюджетните линии. Целта е бившата военна база да се превърне в интермодален логистичен терминал с помощ от държавата и европейските фондове. Това става ясно от съобщение на пресслужбата на правителството, като на заседанието в сряда кабинетът е предоставил безвъзмездно бившите казарми и терени с площ от 225 дка на община Радомир.

Проектът е от стратегическо значение за Радомир, където се надяват публично-частното партньорство да доведе до разкриване на стотици работни места. За целта кметът Пламен Алексиев вече е внесъл предложение до областния управител на Перник за държавна подкрепа от 50 млн. лв. от новия държавен фонд "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

Изграждането на логистичната база е вторият етап на инвестицията направена от "София Уест Еърпорт" в летището в село Кондофрей, което през лятото беше тествано, каза Пламен Алексиев пред Mediapool.

За да влезе в експлоатация аерогарата е нужно да се построят складовете, както и да се оправят пътищата от летището към магистрала "Струма", първокласния път за София и връзката с жп линията. За целта кандидатстваме за финансиране от 50 млн. лв. пред новия държавен фонд, каза кметът. Макар все още правилата за кандидатстване да не са ясни, Алексиев уточни, че проектът вече е внесен при областния управител на Перник, който да го придвижи към Министерския съвет, каквато е процедурата.

Преди дни финансовият министър Петър Чобанов обясни, че таванът за финансиране на общински проекти, включително и на тези, които се реализират чрез публично-частно партньорство, е 15 млн. лв. Кметът обаче е оптимист, че държавната помощ ще е по-висока. Аргументите му са, че новото летище в общината е обект с национално значение и второто по големина за товарни превози след това в Бургас. Освен това с изграждането на базата кметът се надява голяма част от над 1200 безработни да намерят препитание.

По думите на кмета проектът ще се разраства и след складовете и терминалите се планира и изграждането на състезателен автомобилен полигон от "София Франс Ауто", представител на "Пежо" за България.

Проектът летище "София Запад"

Реализацията на проектът летище "София Запад", каквото е новото име на авиобаза "Кондорфрей", започва преди две години с купуването на пистата от Министерството на отбраната от частната "Селим Ко". За сделката се разбра в началото на 2013 г., след като сайтът "Биволъ" съобщи, че летището е купено от фирма, която е свързана със сина на министъра на отбраната в правителството на ГЕРБ Аню Ангелов. Причината е, че синът на Аню Ангелов – Пламен Ангелов, е съдружник, но в друга фирма с управителя на "Селим Ко" Владимир Ненчев.

В последствие "Селим Ко" се преименува в "София Уест Еърпорт", като капиталът на дружеството е 1 млн. лв. Половината от акциите са собственост на българското дружество "Випи Капитъл", а останалата част на регистрираното в Холандия "Ориол Инвестмънт Кооперати", според Търговския регистър. Управители на компанията са Владимир Ненчев и Конър Доусън, които не бяха открити за коментар на посечените телефони.

Плановете са летище “София Уест Еърпорт” да поеме карго превозите в региона. Освен това се цели и в нискобюджетните полети като евтина алтернатива на столичното летище. В допълнение летището в Кондофрей ще бъде използвано от леки въздухоплавателни средства, а също и от частни самолети.

Новото летище ще конкурира столичното с по-ниска цена на пътнически терминал и отделна цена за карго терминал с "потенциал за развитие на иновативен Карго Хъб за региона", е посочено на интернет сайта на компанията.

В момента съоръжението работи като летателна площадка, като има съответните сертификати издадени от Министерството на транспорта. Дължината на пистата е 2.5 километра, направена е рульовката и хангара, а карго терминалът се строи, каза кметът на Радомир.

На територията на бившите казарми в Радомир на ул. "Райко Даскалов", които са първите построени след освобождението през 1878 г. общината има намерение да направи музей на бойната слава. За целта ще се кандидатства за финансиране по оперативните програми през следващия програмен период, каза кметът Алексиев.

Споделяне

Още от Бизнес