Левицата адвокатства на Филчев

Левицата, която напоследък е в прекрасни отношения с главния прокурор Никола Филчев, подкрепи и повтори в специална декларация в парламента неговите обвинения към НДСВ, че се месят в работата на независимата съдебна власт.

Филчев скочи срещу управляващите в сряда след като 9 души от парламентарната квота във Висшия съдебен съвет (ВСС) не участваха в заседанието за избор на предложените от него кандидати за прокурорски шефове. 17 от 33-те предложения на Филчев за шефове на окръжни и военно-окръжни прокуратури бяха отхвърлени от почти половината от членовете на ВСС. Филчев обвини НДСВ в опит да му диктуват къде кой прокурор да сложи, но биографичните справки за част от отхвърлените предложения показват, че той се е опитал да прокара за окръжни прокурори хора, учили право в милиционерските школи на България и бившия СССР по тоталитарно време.

В декларация на Коалиция за България, прочетена от лидера на БСП Сергей Станишев ден след бламирането на Филчев, бе отправен призив да бъде осигурена нормална работа на ВСС и звената на съдебната власт при спазване на Закона за съдебната власт. По думите му заседанието на ВСС на 2 юни, когато 9 от 11-те члена на съвета от парламентарната квота бойкотираха избирането на окръжни прокурори, е пример за опит да бъде овладяна "съдебната власт от една политическа сила или определена група лица".

Управляващото мнозинство и отделни негови представители не само отказаха консултации по отделните предложения, но и по безпрецедентен начин налагат свои лични и групови кандидатури, като притискат и ръководителите на звената в съдебната система, каза лидерът на БСП, като почти повтори вчерашното оплакване на главния прокурор и асоциацията на обвинителите. Те обявиха, че на места по региони политици са опитвали да налагат свои хора за шефове на прокуратури, за да подчинят и използват за свои цели независимата съдебна власт.

Станишев подчерта, че парламентарната група на Коалиция за България и БСП винаги са отстоявали и защитавали принципа за независимост на съдебната власт. Лидерът на социалистите, които все повече демонстрират убеденост, че ще спечелят следващите парламентарни избори, отправи и директно предупреждение към управляващите.

"Предупреждаваме, че цялата отговорност за създалата се ситуация във ВСС и кадровите промени в съдебната система ще бъде понесена от управляващото мнозинство", каза Станишев. От левицата призоваха членовете на ВСС и ръководителите на съдебната система да поемат своята отговорност по провеждане на реформата в съдебната система. Според депутатите от Коалиция за България са необходими усилия от страна на ВСС за повече прозрачност в неговата работа, за да повярва обществото, че съдебната система е готова да отговори на обществените очаквания.

Сергей Станишев припомни, че след промените в Конституцията и в Закона за съдебната власт, БСП е изразила опасения, че измененията биха могли да бъдат използвани за политически натиск и лични лобистки интереси при избора на административни ръководители на съдебната власт. Той каза, че е информирал за това посланиците на страните от ЕС при последната им среща и е апелирал те да наблюдават доколко този процес е обективен, прозрачен и несвързан с политически натиск.

Станишев посочи също, че в този важен за реформата в съдебната система период ВСС отказва да приложи точно предвидените в Закона за съдебната власт процедури за по-голяма прозрачност в неговата работа.

От НДСВ отхвърлиха обвиненията на Филчев и социалистите, макар че малцина от управляващите депутати се съгласиха да коментират думите на главния прокурор.

Упреците на главния прокурор трябва да са насочени другаде, а не към политическите сили, каза председателят на парламентарната правна комисия Анелия Мингова.

Според нея има практика проблемите да се персонализират и да се стига до напрежение, когато са налице положителни намерения в едно законодателство. Като пример Мингова посочи реакцията на прокуратурата по време на измененията в съдебния закон и дискусиите около поправките в Конституцията.

Персонализацията на проблемите е начин на мислене, допълни Мингова.

Запитана оказва ли НДСВ политически натиск върху съдебната власт чрез парламентарната си квота във Висшия съдебен съвет, Мингова каза:" На мен не ми е известно това и лично аз мога за себе си да говоря, че не съм участвала в никакви разговори."

На същия въпрос председателят на парламента Огнян Герджиков препрати за отговор към ръководството на НДСВ.

Герджиков добави, че всякакви кадрови размествания съвсем естествено водят до напрежение, така че по думите му не сме свидетели нито на нещо особено ново, нито на нещо неочаквано. "Вероятно всеки конфликт се развива, стига един апогей. След това се решава по някакъв начин. Да се надяваме, че ще се реши безболезнено и по-бързо."

С изключение на Мингова и Герджиков, масово представителите на НДСВ отказваха коментар на думите на главния прокурор. Председателят на вътрешната комисия Владимир Дончев каза, че не бил в течение. Зам.шефът на партия НДСВ Даниел Вълчев, след като чу въпроса, отговори: "Ако е това, нищо не коментирам. Ако за нещо друго искате, да си говорим.."

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: