Левицата пита КС законна ли е комисията за проучване на помилванията

61 депутати от БСП и ДПС сезираха Конституционния съд за временната парламентарна анкетна комисия за помилванията, оглавявана от независимия депутат и лидер на РЗС Яне Янев. Комисията трябва да проучи механизмите на помилвания през двата мандата на президентската двойка Георги Първанов и Ангел Марин.

Искането на депутатите е Конституционният съд да даде задължително тълкуване на правомощията на президента и вицепрезидента.

Народните представители искат от конституционалистите и тълкуване на разпоредбите за помилванията. Те също така питат и за становище дали е необходим втори указ, който да делегира отново правомощия на вицепрезидента през втория мандат на двойката.

Парламентаристите ще очакват Конституционният съд да обяви комисията, оглавявана от Яне Янев за противоречаща на основния закон.

"Тази на практика анкетна парламентарна комисия, освен че е една откровена и брутална политическа атака срещу президента Първанов, е и опасен прецедент, тъй като поставя под съмнение принципа на разделение на властите в българската държава. С тази комисия мнозинството държи в шах и президента Плевнелиев, защото занапред той ще може да бъде проверяван за всяко едно свое действие или за всяко едно упражнено правомощие", коментира Мая Манолова от БСП.

Манолова атакува и решението на комисията на Яне Янев да разглежда и анонимни сигнали.

"От самото начало тази комисия започна с абсурдни решения и показа, че няма да има спирачки да изложи и себе си, и българския парламент. Имам предвид решението да се произнася включително по анонимни сигнали и доноси", каза още тя.

Редица юристи вече се изказаха, че парламентът няма правомощия да разследва президента и вицепрезидента на републиката именно заради разделението на властите. Сегашният президент Росен Плавнелиев също смята за неприемливо президентската институция да бъде контролирана от парламента.

Споделяне

Още от България