Левицата връща закона за хора с увреждания в старото положение

След като преди ден мнозинството не успя да събере нужния кворум и погрешка одобри президентското вето върху промените в закона за интеграция на хора с увреждания, в петък депутати от левицата предприеха действия за реставриране на старото положение.

Те предложиха нови промени в закона, които са чисто формални, с което на практика същият закон да бъде прокаран в парламентарната социална комисия, а след това и в пленарна зала. Така левицата ще се измъкне от политическия гаф, който може да направи дупка в държавния бюджет за следващата година.

След като президентското вето не бе преодоляно, в закона се запази правото хората с трайни увреждания да получават всички видове интеграционни добавки. За това според разчети на социалното министерство ще са необходими около 600 млн. лева, които не са предвидени в бюджета 2007.

Петър Мръцков, един от вносителите на първоначалния закон и депутат от Коалиция за България, потвърди пред Mediapool, че поправките са чисто технически. Целта е законът да стане по-ясен, аргументира се той.

Мръцков обясни, че те няма да променят същността на закона и ще запазят кръга на хора, имащи право на добавки, както първоначално бе предложено.

Измененията предвиждаха хората с увреждания да получават само част от интеграционните добавки според своите индивидуални потребности, но и в зависимост от степента на увреждане.

Така, например, само хората с намалена работоспособност над 90% щяха да имат право на добавка за балнеолечение, а тези от трета група инвалидност щяха да получават добавка за транспорт, обучение и наем на общинско жилище.

Президентът атакува именно този подход с мотива, че така се стеснява кръгът на хора, имащи право на добавка. По разчети на социалното министерство

Антонела Понева (ДСБ) каза пред Mediapool, че с измененията не е постигната реална диференциация, както твърдят вносителите, а хората с увреждания се третират дискриминационно. Според нея целта е била управляващите да закърпят бюджета за следващата година.

Затова тя отново ще настоява измененията в закона, които и президента атакува, да отпаднат.

Отново в петък зам.-министърът на труда и социалната политика Иванка Христова коментира, че за следващата година по програмата за интеграция на хората с увреждания социалното министерството ще се нуждае от около 162 млн. лева.

Това стана по време на информационния семинар “Интеграция на хората с увреждания – една печеливша инвестиция”.

Такава е и сумата, която ведомството е поискало от Министерство на финансите, но в бюджета на министерството на труда и социалната политика (МТСП)  за 2007 година са предвидени 126.8 млн. лева.

Средствата обаче не включват 600 млн. лева, които ще са необходими, ако се запази сегашното положение при даването на интеграционните добавки.

Христова обясни, че допълнителните средства ще бъдат необходими, за да покрие недостига от над 30 млн. лева, който ще има по програмата към края на 2006 година. Ще се необходими и около 6 млн. лева, с които държавата ще поеме 20% ДДС върху техническите помощни средства, които ще бъдат облагани от догодина.

Преди ден зам.-министърът на финансите Георги Кадиев коментира, че ако неговото министерство е поело ангажимент да осигурите сумата от 6 млн. лева за данъка върху помощните средства, ще бъдат направени нужните промени между първо и второ четене на закона на бюджета.

Проектът “Интеграция на хората с увреждания – една печеливша инвестиция” има  за цел да информира работодателите за преференциите, които те могат да ползват, когато наемат хора с увреждания. Той се организира от Българското сдружение за личностна алтернатива (БСЛА), с финансовата подкрепа на Агенцията за хората с увреждания и МТСП.

В момента държавата изплаща на работодателя, който е наел човек с увреждания минималната работна заплата – 160 лева, заедно със здравните и социалните осигуровки към този доход.

БСЛА за трета поредна година ще организира и ден на кариерите за хората с увреждания. Досега за две година неправителствената организация е помогнала на 25 хора с увреждания да си намерят работа.

Споделяне

Още по темата

Още от България