Левицата взе политическо решение за скок на пенсиите с 10% от 1 юли

Министри и депутати от БСП са се обединили в неделя на работен семинар на актива на левицата на Белмекен около решение за вдигане на пенсиите от 1 юли с 10%, а не с 8.5%, както се предвиждаше досега. Това съобщи по телефона за журналисти министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, която участва в провеждания в събота и в неделя семинар, посветен на социално-икономическата политика на правителството.

Журналистите, поканени да присъстват по обед в неделя на специален брифинг в Белмекен, не успяха да стигнат дотам заради снежната виелицата, която затвори пътя до планинския спортен център, където е и почивният дом на Министерския съвет със заседаващите. Представителите на медиите спряха на хижа “Христо Смирненски” в местността Куртово на десетина километра от Белмекен. Оказа се, че дори три тежки машини за разчистване на пътя не са успели да тръгнат от Белмекен надолу и да разчистят заледения път, зарит с преспи, предаде кореспондент на БНТ. На хижата пристигна и вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, който сутринта слязъл до Велинград и също не успял да се върне на семинара.

Според министър Масларова допълнителното увеличение на пенсиите ще зависи от изпълнението на приходната част на бюджета.

Друго от днешните решения на левицата е министерствата на финансите и на образованието спешно да изготвят методика и за нисколихвено студентско кредитиране. Средствата за него ще бъдат акумулирани в единствената държавна търговска банка – Насърчителната.  

Максимално скоро на пленум на БСП ще бъде разгледана средносрочна стратегия за политиката по доходите, съгласувана със социалните партньори, както и за въвеждане на минимална часова ставка в различните браншове, обясни още министър Масларова. Според нея очакванията са доходите в реалния сектор през годината да нараснат поне с 20%.

Вицепремиерът Ивайло Калфин каза пред журналистите още, че за разлика от 2006 г., която е преминала под знака на евроинтеграцията и присъединяването ни към ЕС, сред водещите приоритети за левицата тази година ще бъде вътрешната политика, без да се загърбва и евроинтеграцията.  

По отношение на взаимодействието между законодателната и изпълнителната власт левите депутати и министри са се разбрали министрите по-често да се срещат с ресорните си парламентарни комисии. Такива срещи досега са провеждани с министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски и на транспорта Петър Мутафчиев и те давали резултат. Калфин каза още, че приема тази идея, но неговите срещи с външната комисия не биха могли да се провеждат много често заради естеството на работата му.

Обсъждана е била и дисциплината при гласуване сред депутатите от Коалиция за България.

На втория ден от семинара се е разисквала здравната реформа с акцент по-ефективното изразходване на средствата за здравеопазване.

Следобед в неделя се очакваше да бъде обсъден въпросът за “Натура 2000”. Заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев трябваше да представи направеното до момента и ангажиментите, поети към Европейския съюз по екологичната мрежа.

Депутати и министри ще обсъдят също и политиката в областта на спорта.

Според Калфин въпросът за състава на комисията по досиетата в събота не е бил дискутиран. Той обясни, че решението за номинациите на Коалиция за България за членове на комисията ще бъде взето от парламентарната група в най-скоро време.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?