ДСБ открива подписка в страната за скок на пенсиите с 20%

ДСБ открива подписка в страната за скок на пенсиите с 20%

Демократи за силна България (ДСБ) откриват гражданска подписка в цялата страна в подкрепа на внесения от партията законопроект за повишаване на пенсиите с 20 на сто. Това съобщи в неделя лидерът на ДСБ Иван Костов по време на посещението си в Русе.

Законопроектът предвижда всички пенсии да бъдат преизчислени на основата на осигурителната вноска от предходната година. Така за един и същ трудов стаж и едно и също осигуряване ще се получават еднакви пенсии.

Сега пенсиите не се изчисляват така и за един и същ трудов стаж и осигурителна вноска се получават различни пенсии, обясни Иван Костов.

Второто предложение в законопроекта е коефициентът за трудов стаж да нарасне от 1 на 1, 2.    

Според изчисленията на ДСБ това ще струва на бюджета около 600 милиона лева, които са една трета от излишъка на миналата година и партията иска тези средства да бъдат прехвърлени в бюджета за 2007 г.

Ако МС внесе такова предложение, парламентът ще го приеме, защото никой от депутатите няма да гласува срещу своите родители, каза Иван Костов.

Гражданската подписка е необходима, за да се притисне мнозинството да внесе това предложение в Народното събрание, допълни той.

По думите му, сега ръководителите на управляващите парламентарни групи търсят процедурни хватки предложението да не се гледа в парламента.

Председателят на ДСБ в Русе д-р Теодора Константинова заяви, че подписката в Русе е открита тази неделя.

Въпросът с повишението на пенсиите доведе до конфликт в управляващата коалиция, след като преди две седмици социалистите се събраха на Белмекен и обявиха самостоятелно решението си за увеличение с 10%. Това предизвика нервност у партньорите им НДСВ, които се възмутиха, че предложението не е съвместно обсъдено в тройната коалиция. Според НДСВ трябва да се направят анализи и разчети, но пенсиите може да се увеличат и с повече от 10 на сто.

Тези призиви са пряко свързани с предстоящите избори за Европарламент, както и с местния вот през есента, смятат наблюдатели.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес