След атаката срещу Доган

Либералите в ЕП искат дебат за ситуацията в България

Алиансът на либералите и демократите в Европейския съюз иска дебат за върховенството на закона и свободата в България. Това заяви лидерът на парламентарната група на Алианса Ги Верхофщад.

В свое изявление той посочи, че е истинско чудо, че инцидентът с бившия лидер на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган не е завършил трагично. Верхофщад смята, че случилото се не трябва да се отминава лекомислено.

Лидерът на Алианса на либералите и демократите в ЕС изтъква, че е дълбоко загрижен от инцидента и възнамерява да поиска въпросът за ситуацията в България да бъде включен в предстоящия пленарен дебат. По думите му подобно нападение срещу лидер на партия по време на партиен конгрес повдига по-общи въпроси, свързани с положението на демокрацията в източноевропейската държава.

“ДПС и нейният лидер Доган предлагат важна политическа платформа за много българи. Затова властите в София трябва да подведат под отговорност извършителя на нападението незабавно”, се казва още в официалната позиция на европейските либерали.

В събота по време на Осмата национална конференция на ДПС 25-годишният Октай Енимехмедов нападна лидера на движението Ахмед Доган. Енимехмедов насочи пистолет към главата му и опита да произведе два изстрела. В последствие се оказа, че пистолетът е засякъл. От МВР обявиха, че  два от патроните са халосни и един е пълен с пипер и би послужил за защита от животни. Преди пристигането на полицията Енимехмедов беше бит от делегатите на конференцията. Първоначалната версия на прокуратурата бе, че 25-годишният нападател ще бъде съден за опит за убийство, но ден по-късно стана ясно, че според обвинението става дума за хулиганство.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?