Либералният адвокат Зузана Чапутова ще е първата жена президент на Словакия

Либералният адвокат Зузана Чапутова ще е първата жена президент на Словакия

Зузана Чапутова - адвокат, правозащитник, борец срещу корупцията и човек с либерални възгледи, ще стане първата жена президент на Словакия. Нейният съперник – еврокомисарят Марош Шефчович, вече я поздрави с победата. След преброяването на почти всички бюлетини от балотажа в събота, тя получава 58.3%, а той - 41.7% от валидните гласове.

Победата на Чапутова няма да промени политическия курс на Словакия, където президентът има основно церемониални функции, а реалната власт е в ръцете на правителството и парламента. Изборът ѝ обаче показа, че възходът на популизма в Европа не е необратим, коментира Ройтерс.

Чапутова няма никакъв политически опит и не е заемала изборни длъжности, но е известна в страната като адвокат, водил продължителна битка срещу строителството на незаконно сметище. То бе проект на човек, свързан години по-късно със скандалното убийство на младия разследващ журналист Ян Куцяк и годеницата му. Затова победата на Чапутова се възприема и като демонстрация на недоволството на словаците от нивото на корупция в страната им.

Еврокомисарят по енергийните въпроси и зам.-председател на Европейската комисия Марош Шефчович, който също като нея е проевропейски настроен, е дипломат от кариерата, подкрепен от управляващата партия "Смер", която е с най-голямата парламентарна група и доминира в словашката политика от 2006 г. насам. От 18 януари той е в отпуск от поста си в Еврокомисията. Но фактът, че не се дистанцира от бившия премиер Роберт Фицо, подал оставка под натиска на недоволството след убийството на Куцяк, разочарова мнозина.

Основното послание в кампанията на Чапутова беше срещу "завзетата държава" от интересите на "хора, които задкулисно дърпат конците".

45- годишната Чапутова е член на извънпарламентарната либерална партия "Прогресивна Словакия". Подкрепа за нея изразиха опозиционни партии и една от партиите в управляващата коалиция, която представлява унгарското малцинство, както и президентът Андрей Киска.

След като излязоха резултатите и Шефчович призна поражението си, Чапутова благодари на поддръжниците си като говори на словашкия, унгарски, чешки, ромски и рутенски - език (известен още като западноукраински или старобеларуски), говорен от гръкокатолиците.

"Щастлива съм не само от резултата, но основно от това, че се видя, че е възможно да не се поддаваме на популизма, да казваме истината и да изразяваме интересите си без агресивен език. Всичко това започна от местните избори миналата година, президентските избори го потвърдиха и аз вярвам, че същото ще се случи на изборите за Европейски парламент през май", заяви Чапутова.

Тя побеждава в повечето избирателни райони. Особено масово за нея са гласували в столицата Братислава и околностите (73,74 на сто).

Избирателната активност е била 41.8 процента от общо 4 450 000 избиратели - най-ниска за цялата история на президентските избори в Словакия, които от 1999 г. насам са общо пет.

 

Чапутова ще поеме поста от Андрей Киска на 15 юни. Новоизбраният президент каза, че ще работи в интерес на сплотяването на гражданите на Словакия и ще се стреми да получи доверието и не тези, които не са я подкрепили.

 

Чапутова потвърди подкрепата си за евроатлантическата ориентация на Словакия и обяви, че първата ѝ визита ще бъде в Чехия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа