Либия купува руско оръжие за 2.2 млрд. долара

Либия възнамерява да купи руско оръжие за 2.2 млрд. долара, съобщи в петък вестник “Комерсант”. “Руското държавно дружество “Рособоронаекспорт” подготвя договор с Либия за доставка на въоръжението, пише вестникът.

Според изданието либийските военни се интересуват от закупуването на 4 зенитни ракетни системи с далечен обсег С-300 ПМУ-2 и около 20 зенитни ракетни комплекса с близко действие Тор-М1.

Триполи иска да придобие и 12 изтребителя Су-30 МК2 и МиГ-29 СМТ, една или две подводници, а също така да плати и за ремонта на два патрулни кораба, които са били доставени по-рано.  

Според “Комерсант” договорът ще бъде подписан през годината по време на визитата в Триполи на руския президент Владимир Путин. В замяна Русия ще опрости дълга на Либия, който по разчетите на Москва е 4.4 млрд. долара, а според Триполи – 1.723 млрд. долара. На свой ред либийците ще разширят контактите си с руската страна в областта на енергийните източници и ядрената сфера.

Изданието отбелязва също, че тези дни в Москва е пребивавал началникът на департамента на военните доставки на Либия ген.-майор Абдурахман Али ес-Сейид, който се е срещнал с помощник-президента Сергей Приходко, с началника на федералната служба по военно-техническото сътрудничество Михаил Дмитриев и с генералния директор на “Рособоронаекспорт” Сергей Чемезов.  .

Както допълва вестникът, за последен път Либия купи оръжие съветско производство през 1986-1987 г. Ако контрактът бъде сключен, Триполи ще стане втората страна в Северна Африка по обем на сключените с Русия оръжейни контракти след Алжир, с която има договор за 8 млрд. долара. В същия регион Русия доставя системи за противовъздушна отбрана (ПВО) в Мароко и води преговори за доставка на системи за ПВО и изтребители МиГ-29 СМТ в Египет.

Споделяне

Още от Свят